nieuws

SatPlus zet dief machine op afstand stil

bouwbreed Premium

Een piepklein doosje met ingebouwde GPS- en GSM-modules, onzichtbaar ingebouwd in een bouw- of grondverzetmachines, moet bescherming bieden tegen diefstal. Indien aangesloten op een meldkamer, kan het antidiefstalsysteem SatPlus de machine desgewenst op afstand stilzetten.

“Het terugvindpercentage van gestolen machines met SatPlus is bijna 100 procent”, zegt Arie de Vree van Eureca Nederland in Kapel-Avezaath, dat SatPlus op de Nederlandse markt brengt. “Met de software, die op elke desktop- of laptopcomputer kan worden geïnstalleerd, is de machine tot op een paar meter nauwkeurig terug te vinden. Ook kan de route worden gevolgd. Het systeem houdt de historie van maximaal vijfhonderd handelingen bij.”

SatPlus komt uit Italië, waar inmiddels vijf jaar ervaring is opgedaan. In België werkt het systeem nu twee jaar en in Europa zijn inmiddels zo’n 40.000 systemen ingebouwd. Verzekeringsmaatschappijen, die het toenemend aantal diefstallen van bouw- en grondverzetmachines met lede ogen aanzien, hebben het systeem omarmd en bevelen de installatie ervan warm aan.

Het systeem kost, geleverd en ingebouwd, even meer dan duizend euro. Daarbij komt, indien gewenst, het abonnement van de meldkamer, bijna 25 euro per maand en de communicatiekosten, de telefoontikken dus.

Een kastje ter grootte van een doosje niet al te forse sigaren wordt ingebouwd op een niet-zichtbare plaats in de cabine van de machines. Het systeem kan ook in personen- en bedrijfsauto’s worden gemonteerd. In het kastje zit een satellietontvanger, die de exacte plaats kan bepalen, evenals een mobiele telefoon.

Bewaking

De bewakingscentrale, in dit geval Belgacom Alert Services, houdt 24 uur per etmaal contact. De verbinding loopt via de gewone telefoon of via de eigen centrale van de eigenaar van de machine. Als het contact om welke reden dan ook wordt verbroken, volgt een alarmmelding. Dat gebeurt ook als de voeding van de accu wegvalt.

“Als een machine gestolen is, volstaat een telefoontje naar de alarmcentrale. Die lokaliseert het voertuig en kan door een signaal de motor laten blokkeren. Meteen wordt de politie gewaarschuwd. Die kan dan snel ingrijpen, omdat zeer nauwkeurig bekend is waar de machine zich bevindt. Ook als het kastje uit de machine wordt gesloopt, volgt meteen een melding. De alarmcentrale weet waar de machine op dat moment is”, aldus De Vree.

Een optie is een bewegingsmelder. Deze melder kan worden ingeschakeld als de machine geacht wordt stil te staan. Is er toch beweging, dan volgt een alarmmelding.

“En het systeem werkt met de bijbehorende software ook goed als tijdens het vervoer van de machine om wat voor reden dan ook de route verandert”, zegt De Vree. “Dat kan voor verhuurbedrijven heel handig zijn. Bovendien, als men een machine voor een bepaalde klus op een bepaalde plaats verhuurt, is ook te controleren of die machine niet tussendoor, in het weekeinde bijvoorbeeld, illegaal elders is ingezet.”

Reageer op dit artikel