nieuws

RWE zet dochterbedrijf Hochtief op eigen benen

bouwbreed Premium

RWE trekt zijn handen langzaam verder af van Hochtief. De energiereus brengt stapsgewijs zijn aandelenpakket terug van de huidige 62,28 procent tot minder dan 40 procent van de aandelen.

Hochtief is Duitslands grootste bouwconcern en grootaandeelhouder van Ballast Nedam. Het bedrijf telt internationaal 41.000 medewerkers en realiseert een omzet van 13 miljard euro.

Tot de eeuwwisseling behoorde Hochtief als gespecialiseerde bouwer tot de kernactiviteiten van het gemengde concern RWE. Om die reden was de bouwer vertegenwoordigd in de raad van bestuur.

Sinds nieuwe kerntaken zijn bepaald, concentreert de gigant uit Essen zich op energie en milieu. Het bedrijf met 158.000 medewerkers realiseerde in 2000 een omzet van 83 miljard euro.

Vanaf 1 januari 2002 is Hochtief niet meer volledig geconsolideerd in de jaarrekening van RWE. Het bouwbedrijf wordt voorlopig gezien als een aantrekkelijke belegging die garant staat voor goede winsten. Op de middellange termijn trekt RWE zich geheel terug uit het concern.

Van de 62,28 procent aandelen Hochtief heeft RWE 45,64 procent van de waardepapieren rechtstreeks in bezit.

De overige 16,64 procent is ondergebracht bij Francommerz, waarin RWE voor 60 procent deelneemt. Van de partij in de beleggingsmaatschappij zijn eveneens de verzekeraars Allianz en Münchener Rück en de Commerzbank.

De partners binnen Francommerz zullen geleidelijk delen van het RWE-pakket overnemen.

Reageer op dit artikel