nieuws

Ruzie over keurmerk hout duurt voort

bouwbreed Premium

Alleen hout met het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC) is met zekerheid duurzaam geproduceerd, vinden TNO Bouw en Greenpeace. Zij blijven bij hun standpunt, ondanks de felle reactie van de Stichting Keurhout.

“De Forest Stewardship Council is de enige organisatie die voldoet aan onze normen. Een deel van het door Keurhout gecertificeerde hout is overigens FSC-hout. Je moet het eigenlijk per certificaat nakijken”, reageert een woordvoerster van Greenpeace Nederland. “Het is ons doel om uitsluitend FSC-hout te promoten. Daarom zeggen we er altijd bij ‘of gelijkwaardig’. Wat wij nastreven is behoud van de oerbossen en daarbuiten alleen duurzame bosbouw.”

De inzet van de discussie is het rapport ‘Verantwoord toepassen van kozijnen uit duurzaam geproduceerd hout’, geschreven door TNO Bouw in opdracht van Greenpeace. De Stichting Keurhout is boos over het rapport, omdat daarin hout uit de door Keurhout geaccepteerde gebieden niet als duurzaam geproduceerd staat vermeld. Bovendien zouden gedeelten van het rapport onjuist, krenkend en schadelijk voor Keurhout zijn.

Greenpeace en TNO Bouw blijven echter bij hun standpunt. “Wij zijn tevreden met het rapport van TNO Bouw. Volgens ons is het zorgvuldig”, aldus de woordvoerster van Greenpeace.

Niet waterdicht

TNO Bouw verwijst naar het rapport ‘Evaluatie van de toepassing van de minimumeisen voor houtcertificering’, in april 2001 uitgebracht door adviesbureau KPMG in opdracht van de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Volgens KPMG voldoet de werkwijze van Keurhout niet aan de eisen van de Raad van Accreditatie. TNO Bouw stelt dat het keurmerk van Keurhout niet waterdicht is en niet breed wordt gedragen.

“TNO Bouw kiest subjectief voor een definitie en wij worden wel degelijk door non-gouvernementele organisaties gesteund”, verweert Keurhout zich. “Bovendien is ook de FSC niet geaccrediteerd. Er is bij elk systeem wel iets voor verbetering vatbaar. Dat is geen reden om een deel van het duurzaam geproduceerde hout buiten het rapport te houden.” De strijd lijkt nog niet beklonken.

Reageer op dit artikel