nieuws

Ruzie binnen Vlaamse regering over verjaring bouwmisdrijven

bouwbreed

Voorzitter K. de Gucht van de Vlaamse liberalen (VLD) heeft voorgesteld bouwmisdrijven in Vlaanderen na tien jaar te laten verjaren.

Volgens de VLD-voorzitter gaat het niet op dat de overheid eerst tien jaar lang een bouwmisdrijf gedoogt en dan plotseling met de wet de hand tegen de dader optreedt. Zijn partijgenoot en minister van ruimtelijke ordening in de Vlaamse regering, D. van Mechelen, is het in grote lijnen met het voorstel van De Gucht eens. Maar binnen de paars-groene Vlaamse regering stuit het liberale voorstel op verzet van de Vlaamse socialisten (SPA/Socialistische Partij Anders) en op de groenen (Agalev). Volgens deze Vlaamse regeringspartijen is een billijke oplossing van het probleem van de bouwmisdrijven noodzakelijk, maar kan er geen sprake zijn van algemene amnestie na tien jaar.

Complex

Van Mechelen probeert de ruzie binnen de Vlaamse regering te sussen met de belofte dat hij nog vóór de zomer een nota zal indienen bij het Vlaamse Parlement over de verjaring van bouwmisdrijven. Volgens Van Mechelen gaat het om een “extreem complexe materie, waarbij de beoordeling van het verleden, het heden en de toekomst zeer genuanceerd moet gebeuren.”

Ruimtelijke ordening en bouw vallen in België onder de bevoegdheid van de gewestregeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De federale minister van justitie Verwilghen heeft twee jaar geleden geprobeerd zich met de zaak te bemoeien door een voorontwerp van wet te publiceren, maar daarvan is tot nu toe niets terechtgekomen. Van Mechelen stelt nu de oprichting voor van een werkgroep waarin de federale en de Vlaamse regering samen met experts de bevoegdheidsproblemen over de beoordeling van bouwmisdrijven oplossen.

Reageer op dit artikel