nieuws

Revitalisering Stromenwijk hoog op agenda

bouwbreed

Enkele jaren terug liet de gemeente Middelburg de Kwaliteitsatlas Middelburg 2030 opstellen. Hierin werd in grote lijnen vastgelegd hoe de gemeente zich de komende decennia zou moeten ontwikkelen en waar de prioriteiten op bouwgebied kwamen te liggen. Onder meer de realisatie van een nieuw stadskantoor, een nieuw theater en de komst van een groter zwembad stonden hoog op de agenda. Verder moet het Stationsgebied grondig aan de huidige tijd worden aangepast.

Een deel van die miljoenenplannen is nu in uitvoering of staat op het punt om te worden goedgekeurd. Maar niet alleen de hang naar meer moderne voorzieningen in het centrum van Middelburg is voor het stadsbestuur van belang. Ook de leefbaarheid in oudere wijken heeft veel aandacht nodig.

In dat licht presenteerde stedenbouwkundige R. van Genderen vorige week zijn visie op de Stromenwijk, een gebied waar de leefbaarheid op sommige plekken ver te zoeken is. Andere delen van de wijk voldoen niet meer aan de hedendaagse wooneisen. “Een concreet voorbeeld is het huidige winkelcentrum met de portiekflats die er achter staan. Die zijn verouderd en vormen geen goede vertegenwoordiging meer voor de wijk. We hopen dan ook dat de gemeenteraad eind maart zijn goedkeuring kan geven op de definitieve stedenbouwkundige visie, want we moeten snel aan de slag”, aldus sectiehoofd R. Griep van de afdeling Bouwen en Wonen in Middelburg.

Ook al besluit de politiek op korte termijn over het eerste gedeelte van de opknapbeurt in de Stromenwijk, het zal niet eerder dan 2004 zijn dat gestart kan worden met bouwen. “Eerst moeten het huidige winkelcentrum en de flats gesloopt worden en tegelijkertijd zullen we moeten nadenken over de uitvoering van de andere fases. Met een beetje geluk heeft de Stromenwijk in 2006 een heel nieuw winkelcentrum. Daar bovenop komen drie of vier woonlagen met maximaal vijftig woningen.”

Middelburg heeft zich niet volledig laten leiden door de stedenbouwkundige visie, want er zijn in de afgelopen jaren al woningen gesloopt in de wijk. “We denken eind dit jaar 128 nieuwe woningen klaar te hebben en daarmee het eerste project in de Stromenwijk te realiseren. Maar de complete revitalisatie zal tot 2015 duren. We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van gronden die vrijkomen. Daarnaast moeten we ons op diverse fronten richten. Ook de bouw van een aantal nieuwe scholen staat op het programma. En er is zelfs een gedeelte met bedrijven waar de tijd zijn sporen heeft achtergelaten. Ook daar moeten we aan de slag. Als we ook alle groenvoorzieningen nog willen verbeteren en op die manier de hele wijk een nieuw jasje hebben gegeven, zijn we zeker tien jaar verder”, aldus Griep. “Het wordt dus een hele klus.”

Reageer op dit artikel