nieuws

Resten stadspoort gevonden in Nijmegen

bouwbreed Premium

Archeologen van de gemeente Nijmegen hebben bij rioleringswerk delen van een stadspoort uit 1533 gevonden. Het gaat om de funderingsresten en een gewelf van de zogeheten Hezelpoort, die nu nog steeds op dezelfde plek bestaat.

De Hezelpoort is vermoedelijk rond 1250 uit natuursteen opgetrokken. Bij eerder graafwerk zijn al restanten van de oorspronkelijke poort en delen van aarden stadswallen gevonden. Natuurstenen drempelstenen van de middeleeuwse Hezelpoort, die wegwerkers in het verleden aantroffen, sieren nu de gevel van een nabijgelegen café. In 1533 onderging de poort een grote renovatie.

De archeologen verwachten, aldus een woordvoerster van de gemeente, dat zij in de komende dagen delen van de middeleeuwse stadsmuur en de bekledingsmuur zullen aantreffen.

Het is ook goed mogelijk dat er Romeinse resten aan de oppervlakte komen. In de afgelopen tien jaar zijn rond dezelfde plek Romeinse graven, grafmonumenten en een doorgaande weg van de stad Ulpia Noviomagus gevonden.

Reageer op dit artikel