nieuws

Renovatie kloostercomplex Sittard moet buurt optrekken

bouwbreed

Het klooster Leyenbroek in het historisch gedeelte van Sittard wordt grondig verbouwd. Het werk begint volgende week woensdag bij de zogeheten Kaiservleugel. Daarin wordt vanaf het nieuwe schooljaar een basisschool en een kunstcentrum gehuisvest.

Op de open plaats naast de Kaiserbau komen een nieuwe gymzaal en een peuterspeelzaal.

De komende jaren worden de overige delen van het klooster gerenoveerd. Een deel wordt gesloopt en vervangen door een appartementencomplex. Op het terrein van de huidige basisschool en aan de andere zijde van het kloostercomplex worden nieuwe vrijstaande huizen gebouwd. In totaal komen in het gebied ruim 80 nieuwe woningen.

Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Woningstichting Balans, de Wing Groep en Grouwels Daelmans Projectontwikkelaars.

Op de schop gaan het totale gebied van het voormalige kloostercomplex van de missionarissen van het Heilig Hart, de basisschool aan de Bernhardlaan en de seniorencomplexen langs de Vijverweg. Uitgangspunten zijn de renovatie van het monumentale kloostercomplex met duurzame instandhouding, herhuisvesting van de basisschool en de peuterspeelzaal in het klooster en het realiseren van een duurzame woonbuurt. De verwaarloosde omgeving wordt opgewaardeerd.

Ontwerp

Het klooster is vanaf 1889 gebouwd naar een ontwerp van novicemeester Andreas Prevot. In 1927 werd complex uitgebreid met onder meer een kerk van de hand van architect J. Wielders. De variëteit en zuiverheid van de bouwstijlen maken het geheel van monumentale waarde. Maar het complex is de laatste jaren verkommerd. Hetzelfde geldt voor de kloostertuinen, de boomgaarden en parkjes rond het klooster. De nieuwe gebruikers worden in herkenbare delen van het complex ondergebracht, zodat zij hun eigen identiteit behouden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels