nieuws

PvdA wil meer grip op ruimtelijke inrichting

bouwbreed

De PvdA komt met drie ingrijpende wetswijzigingen voor de Vijfde nota ruimtelijke ordening. De partij vindt dat veel te weinig is geregeld voor de inrichting van Nederland en wil meer zekerheid voor integrale ontwerpen. Veel rode contouren en de netwerksteden kunnen dan vervallen.

De kamerleden Duivesteijn en Depla presenteerden gisteren de amendementen. Ze zijn ontevreden over de voorstellen van de Vijfde nota en willen meer verantwoording bij het Rijk leggen. In hun visie moeten voor alle bundelingsgebieden en nationale landschappen aparte uitwerkings-pkb’s komen. Dit zijn aparte wetsvoorstellen met duidelijke plannen van een stedenbouwkundige over de inrichting van dat gebied.

De Tweede Kamer wil een eindoordeel vellen, voordat de regio’s aan de slag gaan met de concrete inrichting. Wat de PvdA betreft zijn de rode contouren dan overbodig. “Het is veel belangrijker zekerheid te hebben welke gebieden in ieder geval groen blijven.”

Het is voorts de bedoeling dat aan de integrale ontwikkeling ook de benodigde budgetten worden gekoppeld. “Die fout van de Vierde nota mogen we niet herhalen en nieuwe woonwijken zonder bijbehorende infrastructuur moeten we voorkomen.” Duivesteijn vindt de huidige Sleutelprojecten zoals de Resident in Den Haag en de Kop van Zuid in Rotterdam het bewijs dat zo’n aanpak ook echt zou kunnen werken.

“Het is toch van de zotte dat we wel aparte wetten maken voor de Betuwelijn, hogesnelheidslijn en Schiphol, maar niet kijken naar de inrichting van Nederland”, betoogt Duivesteijn. “De komende twintig jaar is nog plek nodig voor twee miljoen huizen extra. Dan is het toch belangrijk dat die een goede plek krijgen en dat wordt nagedacht over de ontwikkeling van nieuwe steden en herinrichting van bestaande gebieden. Mijn schrikbeeld is dat de Kamer blijft steken in relatief onbelangrijke zaken als wel of geen bedrijven in de Hoekse Waard.”

Reageer op dit artikel