nieuws

Productie woningbouw nu ook in Almere omlaag

bouwbreed Premium

Waar de gemeente Almere jarenlang zelfs veel meer dan de taakstelling aan utiliteits- en woningbouw realiseerde, zullen volgend jaar voor het eerst de prognoses niet meer worden overschreden. De economische tegenwind en complexiteit van de regelgeving nekt ook de gemeente Almere.

Vorig jaar verkocht deze groeigemeente 30 hectare bedrijventerrein en leverde ze 3450 woningen op, 14 procent meer dan het meerjarig gemiddelde zoals afgesproken in Vinex-kader. De uitgifte van werklocaties lag met 30 hectare ruim boven het gemiddelde.

Daarmee is ook het jaar 2001 een topjaar voor Almere geworden. De hoeveelheid uitgegeven bedrijventerrein (goed voor 4800 werkplekken) wil de gemeente verhogen naar 5000 werkplekken. In mei worden de regionale cijfers over de arbeidsmarkt bekendgemaakt. De verwachting is dat de taakstelling ruim wordt gehaald.

De economische tegenwind en de ingewikkelde regelgeving heeft echter nu ook voor Almere gevolgen voor de woningbouwproductie en gronduitgifte. Voor het eerst sinds jaren houdt de gemeente er rekening mee dat de prognoses niet meer worden overschreden. “De overspannen markt begint tot rust te komen”, stelt ze.

Door alle zeilen bij te zetten kan de taakstelling – zoals in Vinex-verband afgesproken – misschien worden gehaald, maar niet meer dan dat. Voor de woningbouw betekent dit 30.000 huizen in de periode van 1995 tot 2005.

Het afgelopen jaar zijn er minder woningen in aanbouw genomen. De productie schuift dientengevolge door en hierdoor ook de inkomsten uit grondverkoop voor de gemeente. Naar verwachting worden dit jaar 2200 huizen opgeleverd.

Reageer op dit artikel