nieuws

Prijswinnend ruimtelijk plan Gelderse zone ‘sexy’ gebracht

bouwbreed

Vrijdagmiddag is in Arnhem aan twee studenten van de Wageningen University de hoofdprijs uitgereikt van de zesde Eo Wijers ontwerpprijsvraag. Met hun inzending slepen Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken een bedrag van 14.000 euro in de wacht.

De ‘stichting ter bevordering van het ruimtelijk ontwerpen op bovenlokaal schaalniveau’ Eo Wijers schreef de prijsvraag Grenzeloze Beweging uit, waarin de opgave was om de relatie tussen infrastructuur en omgeving uit te werken voor het gebied tussen Utrecht en Oberhausen. Uit 29 deelnemers werden de Wageningers met hun inzending ‘Livin’ on the Edge’ uitgekozen.

De bedenkers bombarderen in hun plannen de bestaande infrastructuur (weg, water en spoor) tot harde grenzen tussen – veelal langgerekte – gebieden met verschillende functies. Het ‘verloren gebied’ tussen spoor en snelweg biedt de ruimte om stedelijke functies uit te breiden, terwijl natuurontwikkeling en waterberging de hoofdfuncties worden van het gebied langs de rivier en buiten de stedelijke band.

De landelijke gebieden in het plangebied zijn ingedeeld in verschillende soorten landschap, elk met hun eigen landelijke kwaliteit: retentiegebieden, bos, natte valleien, heuvels en meren. Wie niet in het stedelijk lint woont, woont op de spannende grens van een van die gebieden.

Overdonderd

De juryleden schrijven in hun rapport onder de indruk te zijn van hoe de winnaars de onvermijdelijke verdere groei van stedelijk gebied combineren met waterberging en natuurontwikkeling. De bijna Jugendstil-achtige presentatie van de tekeningen (lettertypen en kleur) heeft de jury ‘overdonderd’ en het woordgebruik waarmee het ontwerp wordt toegelicht vinden de leden ‘bijna sexy’.

Reageer op dit artikel