nieuws

Pleidooi voor regionaal bestuur

bouwbreed

De Kamer van Koophandel (KvK) Amsterdam pleit voor een daadkrachtig regionaal bestuur. De KvK verwijt gemeenten lokaal eilanddenken. De Randstad zou zich als geheel bij het rijtje centrale schakelpunten als New York en Londen moeten voegen.

“Alleen de regio als geheel, inclusief Almere, kan de diversiteit aan wonen en werken bieden die nodig is voor een internationaal concurrerende economie”, zei de nieuwe voorzitter van de KvK Amsterdam, H. Zwarts, afgelopen week tijdens zijn nieuwjaarsrede op de Floriade in Vijfhuizen.

Punt van zorg blijven de dichtslibbende verbindingen. “De Noord-Zuidlijn, de Westrandweg en d Tweede Coentunnel hadden er al moeten zijn”, stelde Zwarts.

Railverbinding

De KvK wil ook een nieuwe snelle railverbinding tussen de Haarlemmermeer, langs Schiphol en de Zuidas van Amsterdam naar Almere. Later kan die verbinding worden uitgebreid tot een echt ‘Rondje Randstad’.

“Als het ons echt serieus gaat om efficiënter vervoer, om meer kwaliteit, veiligheid en diversiteit, om voldoende ruimte voor stedelijke en economische dynamiek en om de economische emancipatie van achtergestelde bevolkingsgroepen, zullen we al deze zaken werkelijk op regionaal niveau moeten aanpakken”, zei Zwarts.

Het opleidingsniveau van minderheidsgroepen in Nederland moet worden opgekrikt. “In Londen heeft 25 procent van de Aziaten, de grootste minderheid, tenminste een Bachelorsdegree. Bij ons is slechts een op de honderd Turken en Marokkanen hoog opgeleid”, noemde Zwarts als voorbeeld. Overheid en bedrijfsleven moeten hiermee aan de slag.

De KvK is optimistisch over de economie in de Amsterdamse regio. Vorig jaar haalde bijna 90 procent van de bedrijven in de regio winst en het ondernemersvertrouwen is nog altijd groot.

Reageer op dit artikel