nieuws

Philipsterrein wordt nieuwe wijk Eindhoven

bouwbreed

Met het vertrek van Philips Electronics Nederland BV van het bedrijventerrein Strijp S, komt vlakbij het centrum van Eindhoven een terrein vrij voor een nieuwe woonwijk met zeker 1500 woningen. Gisteren presenteerde Riek Bakker van BVR Adviseurs uit Rotterdam het masterplan voor Park Strijp in Eindhoven.

De afmetingen liegen er niet om: 433.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, nog los van de 3700 vierkante meter parkeerruimte. Het terrein omvat 27 hectare grond, een gebied van dezelfde grootte als het huidige centrum van de stad. Om het in te richten, zal de gemeente Eindhoven een publiek-private samenwerking aangaan met Koninklijke Volker Wessels Stevin en Philips.

Volgens het masterplan van Bakker bestaat 100.000 vierkante meter van Park Strijp uit werken, 290.000 vierkante meter uit wonen, 29.000 vierkante meter uit commerciële voorzieningen en ongeveer 15.000 vierkante meter uit educatie. De hoogste voorbeeldgebouwen uit het masterplan zijn drie woontorens van elk 26 bouwlagen. Van het gebied zal volgens het voorstel van Bakker straks een derde bebouwd zijn, een derde is openbare ruimte en nog eens een derde is privé-grond van de gebruikers.

Het gebied, waar in 1910 werd begonnen aan een fabriek die zou uitgroeien tot een gigantisch industrieel complex, is volgens het Rijk en de gemeente Eindhoven van groot monumentaal belang voor de stad. Tegelijk met het vestigen van het fabriekscomplex werd in de nabijheid het Philipsdorp gebouwd, bestaande uit ruim 750 woningen voor medewerkers. Toen Strijp te klein werd voor het aantal inwoners, werden de omliggende dorpen erbij getrokken en ontstond Eindhoven. Onder meer vanwege die grote invloed van het bedrijf op de stad, zijn vijf gebouwen in Strijp S aangewezen als rijksmonument.

Monument

Van de 433.000 vierkante meter vloeroppervlak die Park Strijp straks heeft, zal 130.000 vierkante meter bestaan uit ‘hergebruikt monument’. De gemeente Eindhoven investeert 140 miljoen euro in het plan met de verwerving van 120 miljoen euro aan gronden en 20 miljoen euro aan saneringskosten. Volgens voorzitter Hazewinkel van de raad van bestuur van de KVWS ligt het totale ‘ontwikkelvolume’ echter op 700 miljoen euro.

De verwachting is dat in 2006 de eerste locaties op het terrein bouwrijp zullen zijn.

De medewerkers van Philips zullen straks verhuizen naar de drie locaties waar Philips nu zijn activiteiten concentreert. Dat zijn een hightech-campus aan de A2 waar momenteel voor 600 miljoen euro wordt geïnvesteerd en het Philipscomplex in het centrum, waar in maart de eerste paal wordt geslagen van nieuwbouw. De investeringen in nieuwbouw en renovatie in het centrum bedragen 300 miljoen euro.

Reageer op dit artikel