nieuws

Parkeerterrein Artis gaat ondergronds

bouwbreed

Het parkeerterrein van Artis wordt vervangen door een ondergrondse parkeergarage met maximaal 650 plaatsen. In de garage komen ook twintig busparkeerplaatsen. De nieuwe garage biedt de helft meer parkeerplaatsen dan het huidige parkeerterrein.

Artis is al vanaf 1994 bezig met de renovatie en modernisering van de dierentuin. De afgelopen jaren zijn al nieuwe buitenverblijven voor Afrikaanse hoefdieren, dierenperken en een verzorgingscentrum gebouwd. In de laatste fase van de vernieuwing worden behalve een parkeergarage ook twee dierenverblijven van maximaal 2500 m2, waaronder een nieuw roofdierenverblijf gebouwd. De plaats daarvan wordt nog nader bepaald.

Het voornemen van de dierentuin het dak van de garage te gebruiken voor een drie verdiepingen hoog commercieel uit te baten kantoorgebouw is van tafel. Burgemeester en wethouders scharen zich achter felle protesten uit de buurt, dat een dergelijk gebouw niet in de Plantagebuurt thuis hoort.

Amsterdam moet nog meer ondergrondse parkeergarages krijgen. Uit onderzoek van de Dienst Binnenstad blijkt, dat drie garages op het Weteringcircuit (500 plaatsen), het Frederiksplein (700 plaatsen) en de Vijzelgracht (270 plaatsen) rendabel kunnen worden uitgebaat. In- en uitritten zijn hier goed in te passen in de bestaande bebouwing.

De garage bij de Vijzelgracht moet een plaats krijgen in de restruimte van het toekomstige station van de Noord/Zuidlijn. Aangezien de constructie van het station toch al wordt gerealiseerd, zijn volgens de Dienst Binnenstad de extra kosten voor de garage relatief laag.

Het gaat daarbij om een mechanische stallingsgarage, waarbij de voertuigen automatisch ondergronds worden geparkeerd.

Reageer op dit artikel