nieuws

Onderzoek naar vallende gevelplaat

bouwbreed

Dekker Natuursteen BV heeft nog geen flauw idee waarom een deel van de verankering van de gevelplaat van het Achmea-complex in Leeuwarden ontbrak. Tussen kerst en de jaarwisseling tuimelden tijdens een storm granieten tegels van de gevel. De Arbeidsinspectie begint mogelijk een onderzoek.

“Er is toch niemand gewond geraakt?”, reageert een medewerker van Dekker Natuursteen geschrokken op het bericht dat een plaat van 150 kilo van een hoogte van 66 meter van de gevel kwam. De plaat van 1,20 x 1,20 meter kwam deels in het water en deels op de kade terecht. Op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, moet de medewerker het antwoord schuldig blijven. Hij is zelfs nog niet op de hoogte van het voorval.

“Door de vakantieperiode hebben we nog niet iedereen kunnen informeren”, vertelt directeur E. Loenen van Dekker. Hij is flink geschrokken. “Ons materiaal is naar beneden gekomen. Dan wil je natuurlijk weten waarom!” Maar die vraag kan Loenen nog niet beantwoorden. “Een deel van de verankering ontbrak terwijl die er wel had moeten zitten. Kennelijk is er een deel weggehaald en later niet teruggeplaatst. Ik weet niet waarom. We zoeken dat uit.”

Incident

Loenen benadrukt dat het om een incident gaat. “Tijdens onze inspectie is gebleken dat de overige gevelstenen wel goed vastzitten. De verankering deugt, dat is zeker.”

Van de gevelstenen op de hoogste van de twee torens, bleek de verankering van twee platen niet goed te zijn aangedraaid. Door de windzuiging kwamen ze naar voren, al zorgden borgpennen dat ze niet naar beneden kwamen. Hoe dat kan? Ook op die vraag weet Loenen nog niet het antwoord.

De Arbeidsinspectie regio Noord in Groningen is op de hoogte, maar neemt niet onmiddellijk actie. “Het gaat hier niet om een bedrijfsongeval waarbij de arbeidsomstandigheden in het geding zijn”, verklaart hoofdinspecteur J. Laemers. “Bovendien is de plaat niet onder werktijd naar beneden gekomen.” De inspectie overweegt echter wel op een later tijdstip een onderzoek in te stellen. “Zo’n gevelsteen mag natuurlijk nooit naar beneden komen. Het is duidelijk dat er een fout is gemaakt.”

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de gevelplaat naar beneden is gevallen door een montagefout. Een deel van de verankering ontbrak. Bij de twee gevelstenen die los zaten, bleek de verankering niet goed te zijn aangedraaid. Komende week volgt een minutieuze inspectie. Dan moet duidelijk worden wie schuldig is.

Reageer op dit artikel