nieuws

Ondernemers uitgekeken op Paars

bouwbreed

Topmanagers zien niets in Paars 3. Uit een donderdag gepubliceerde enqu-te van het VNO-NCW-blad Forum blijkt dat de meeste bestuurders en directeuren de voorkeur geven aan een kabinet van VVD en CDA. VVD-fractievoorzitter Dijkstal moet de nieuwe premier worden als het aan de topmanagers ligt.

De enqu-te is gehouden onder 122 ondernemers van bedrijven met meer dan 10.000 werknemers. In 1998 was nog 45 procent van de topmanagers voorstander van paarse voortzetting, nu kiest nog maar 16 procent voor PvdA, VVD en D66. Aan alleen PvdA en VVD geeft 22 procent de voorkeur.

Opvallend is de snel groeiende populariteit van het CDA als regeringspartij. Per saldo kiest een meerderheid (51 procent) voor samenwerking tussen VVD en CDA, eventueel aangevuld met D66. Vier jaar geleden was dat nog maar 18 procent.

Als het om de individuele prestaties van de paarse ministers gaat, scoort minister Zalm van Financiën (8,0) opnieuw het best bij ondernemend Nederland. Hij blijft premier Kok (7,4) net voor. Die zag zijn populariteit overigens stijgen na onder de zeven gestaan te hebben. Onderaan bungelen de ministers Netelenbos (4,6), Borst (4,6) en Pronk (4,3, een dieptepunt aldus Forum).

Infrastructuur

Het meest negatief zijn topmanagers over het beleid op het gebied van infrastructuur. Bij de start van paars 2 was driekwart van de managers ontevreden over de aanpak van het fileleed. Nu is dat 90 procent. Goede tweede op de ranglijst van ontevredenheid is de deregulering, waarvan 72 procent vindt dat het kabinet daar onvoldoende heeft gedaan.

VVD-leider Dijkstal wordt gezien als de ideale nieuwe minister-president, met een neuslengte voorsprong op partijgenoot Zalm. Dijkstal haalde 33 procent van de stemmen binnen tegen Zalm 30 procent. Collega-fractievoorzitters als Melkert (PvdA) en Balkenende (CDA) kwamen op maar 2 procent. Ook voor Pim Fortuyn is blijkbaar nog een schone taak weggelegd; zijn partij Leefbaar Nederland haalde onder ondernemers slechts 4 procent van de stemmen.

Reageer op dit artikel