nieuws

Noordzij moet NS weer op de rails krijgen

bouwbreed

De Nederlandse Spoorwegen hebben een nieuwe topman in de persoon van ir. Karel J. Noordzij, oud-voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De kersverse president-commissaris W. Meijer maakte zijn benoeming donderdagavond bekend.

Noordzij volgt H. Huisinga op, die woensdag onder druk van minister Netelenbos (verkeer) vertrok. Met Huisinga legden ook alle commissarissen van het falende vervoersbedrijf hun functie neer.

Noordzij was sinds 1994 algemeen voorzitter van TLN. Hij stapte eind mei vorig jaar op, omdat hij na zes jaar toe was aan een nieuwe uitdaging. Voor 1994 was hij commercieel directeur van de luchthaven Schiphol.

Noordzij heeft in Delft gestudeerd en is ingenieur. Hij was medeoprichter van de organisatie Nederland Distributieland en is ook lid van de Sociaal Economische Raad SER geweest.

Noordzij is daarmee een zwaargewicht in de vervoerswereld. Hij toonde zich in het verleden al groot voorstander van het rekeningrijden, zodat meer mensen voor de trein zouden kiezen. Toen hij vorig jaar aantrad als lid van het Platform Nederlandse Luchtvaart zei hij: “Hou de slagaders en de haarvaten van de Nederlandse economie open, zowel op het land als in de lucht. Maar zet hard in op het milieu door middel van uitstootbeperking aan de bron. Daardoor kan de logistiek optimaal en duurzaam de samenleving dienen.”

Volgens president-commissaris Meijer komt de NSmet Noordzij aan het roer in “goede handen”. “De benoeming is na zorgvuldige afweging tot stand gekomen. De overgebleven directieleden en de centrale ondernemingsraad hebben ingestemd”, aldus Meijer.

De nieuwe president-directeur is tussen kerst en oud en nieuw al benaderd als mogelijke opvolger van Huisinga. Noordzij krijgt als interimmanager de zware taak de NS in zes maanden weer op de rails te zetten. Daarbij is vooral een verbetering van de gespannen arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf hard nodig.

Reageer op dit artikel