nieuws

NMa begint groot onderzoek bouw

bouwbreed

Een projectteam van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de hele Nederlandse bouwsector onderzoeken op vermeende fraude. Het gaat om naleving van de Mededingingswet, eventuele schaduwboekhoudingen en het natrekken van tips.

Dat heeft de kartelwaakhond dinsdag bekendgemaakt. Ook zal het team de concurrentiesituatie in de bouw analyseren en aanbevelingen doen om de marktwerking waar nodig te verbeteren.

Vorig najaar zette de NMa al een speciaal team in om mogelijke kartelafspraken in de bouwwereld onder de loep te nemen. Ook het Openbaar Ministerie werd hierbij ingeschakeld.

Directe aanleiding waren de beschuldigingen van ‘klokkenluider’ A. Bos die beweerde dat in de Nederlandse bouwsector al jarenlang afspraken worden gemaakt waardoor met name de overheid honderden miljoenen teveel heeft betaald. NMa-medewerkers hadden het materiaal van Bos eerder als “zeer waardevol” bestempeld.

De NMa noemde de bouw toen “een van de sectoren waar extra aandacht geboden is”. Een groot team van medewerkers breidt dat onderzoek nu uit. Zij verwacht dat het onderzoek twee jaar zal duren.

Reageer op dit artikel