nieuws

Niet storm, maar montagefout lijkt oorzaak val gevelplaat Achmea-toren

bouwbreed

Een montagefout lijkt de oorzaak van het vallen van een granieten gevelplaat uit de Achmea-toren in Leeuwarden, eind vorige week. De 150 kilogram zware plaat (1,20 x 1,20 meter) viel tijdens een zware storm met rukwinden van een hoogte van 66 meter uit de kleinste van de twee torens op de ondergelegen kade. Overigens zonder schade aan te richten. Twee andere platen in de hoogste toren bleken los te zitten.

Door een technische storing in de raamwasinstallatie, kon een inspectieteam van aannemer BBF uit Leeuwarden niet eerder dan oudejaarsdag in een gondel naar boven om de oorzaak van het ongeval te achterhalen en om de overige gevelplaten te controleren. In de tussentijd werd de omgeving van het 115 meter hoge torencomplex afgezet. Een montagefout, lijkt de oorzaak.

“Op de plaats waar de gevallen gevelplaats zat, vonden we slechts een gedeelte van de verankering terug”, vertelt P. Modderman, directeur van BBF die als hoofdaannemer van de in oktober opgeleverde toren fungeerde. Het is onwaarschijnlijk dat de verankering door de wind is afgebroken. Dus is het vermoeden dat bij het aanbrengen van de 3 centimeter dikke platen, men is vergeten de ontbrekende verankering aan te brengen. Modderman durft nog niet te zeggen of de fout is gemaakt door Dekker Natuursteen uit Loosdrecht die het aanbrengen van de platen voor rekening nam.

De verankering van de twee loszittende gevelplaten bleek niet goed te zijn aangedraaid. Door de zuiging van de wind, hingen ze zo’n 15 millimeter naar voren. Naar beneden vallen, konden ze echter niet, verzekert Modderman. “Daar zorgen de borgpennen voor.” De resterende gevelplaten zijn inmiddels tijdelijk extra verankerd. Volgende week gaat opnieuw een inspectieteam naar boven om alle gevelplaten minutieus te controleren.

Bij Bonnema Architecten in Hardegarijp, de ontwerper van het Achmea-complex, overheerst een gevoel van opluchting dat er geen ontwerpfout is gemaakt. “De gevelplaten zijn getest in windtunnels en op de plaatsen waar de windzuiging het hevigst is, hebben we extra verankering voorgeschreven”, reageert algemeen directeur J. Eenshuistra. Toch was ook bij het architectenbureau de schrik groot. “Hier hou je geen rekening mee.”

“Net als bij elk nieuw gebouw, ben je benieuwd hoe het complex een storm doorstaat”, besluit Modderman. “Maar de Achmea-torens staan al een half jaar en ze hebben ook al de nodige stormen doorstaan. Vandaar onze verbijstering.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels