nieuws

Magnetische koelkast gebruikt maar heel weinig energie

bouwbreed

Metaal inplaats van milieuschadelijke koelmiddelen gebruikt de koelkast van de Astronautics Corporation of America uit Milwaukee. De koelkast werkt bij kamertemperatuur met behulp van een permanente magneet en verbruikt nauwelijks energie. Het overheidslaboratorium en de particuliere onderneming werken in deze samen.

De koelkast maakt gebruik van het metaal gadolinium, dat is ontwikkeld door het Ames Laboratorium van het ministerie van energie. Dat warmt op in het veld van een permanente magneet en koelt af zodra het veld verdwijnt. Eerdere uitvoeringen van de magnetische koelkast werkten met behulp van grote supergeleidende magneten. Nader onderzoek moet installaties met een groter koelend vermogen opleveren. De onderzoekers willen voorzieningen voor specifieke toepassingen ontwikkelen zoals de grootkeuken, klimaatinstallaties en industriële koelingen.

De magnetische koelkast werkt door middel van een rotor. Dat bestaat uit een wiel waarop het gadoliniumpoeder van Ames is aangebracht, en een uitermate sterke magneet. Al draaiend passeert het poeder een sleuf in de magneet. Op die plek is het veld het sterkst geconcentreert. Het poeder warmt als gevolg van het zogeheten magnetocalorische effect op. Water onttrekt vervolgens de warmte aan het metaal. Tegelijk beweegt het poeder uit het veld waardoor het verder afkoelt. Het gadolinium koelt vervolgens een tweede waterstroom. Dit water stroomt door de het buizenstelsel van de koelkast.

Deze opstelling veroorzaakt nauwelijks geluid en trillingen. De magneet en het poeder vergen geen energie; alleen de motoren die het wiel laten draaien en de pompen aandrijven, vergen een aansluiting op het openbare net. Verbeteringen van het poeder hebben intussen het koelend vermogen van de installatie aanmerkelijk vergroot. De onderzoekers laten zich vooralsnog niet uit over een marktintroductie van het systeem.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels