nieuws

Kijkje bij tunnel Groene Hart kost 15 euro

bouwbreed

De aanleg van de tunnel onder het Groene Hart is een populair uitje. Vanwege de grote belangstelling heeft het consortium Koop/Bouygues per bezoeker 15 euro om de kijkkosten te dekken.

Tot de tolheffing is besloten door de directie van het Frans/Nederlandse consortium Bouygues/Koop. “Overweldigend”, noemt voorlichter A. de Zeeuw van Koop de belangstelling. “Vanaf november zijn er honderd aanvragen binnengekomen. In eerste instantie was de tunnel voor geïnteresseerden met een professionele intentie opengesteld. Het leidde uiteindelijk tot een continue stroom bezoekers. Om de werkzaamheden niet te veel te hinderen, hebben we toen besloten om het bezoek tot één keer in de week te beperken.”

De heffing is bedoeld om de kosten voor een bezoek te dekken. De Zeeuw:”Mensen moeten worden begeleid. Daarnaast zijn er beschermingsmiddelen als laarzen, helmen, jassen, brillen aangeschaft en wordt er gebruik gemaakt van een lift. Daarbij komt nog dat de afstand nu nog allemaal beloopbaar is, maar straks zal er ook extra transport nodig zijn.”

Voor Bouygues is het heffen van entreegeld bij projecten niet ongebruikelijk. Voor Koop is het de eerste keer dat bezoekers de portemonnee moeten trekken voor een kijkje achter de schermen. De bezoekers zelf lijken geen bezwaar te hebben tegen de heffing. “Tot nu toe hebben we nog geen negatieve ervaringen”, aldus De Zeeuw.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de bouw coördineert, zegt begrip te hebben voor de handelwijze van het consortium. “Voor de veiligheid van het terrein en een goede gang van zaken is uiteindelijk de aannemer verantwoordelijk”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel