nieuws

Keurhout boos over rapport TNO Bouw

bouwbreed

De Stichting Keurhout is boos over een rapport, geschreven door de afdeling Bouwsystemen van TNO Bouw voor de Stichting Greenpeace. Keurhout vindt het rapport op punten onacceptabel en vraagt TNO en Greenpeace dringend de onjuistheden te corrigeren en dat breed bekend te maken.

Het TNO-rapport 2001-BS-R0343 heeft als titel ‘Verantwoord toepassen van kozijnen uit duurzaam geproduceerd hout’. Het gaat over de mogelijkheid om meer hout uit duurzaam beheerde bossen toe te passen en over de kwaliteit en levensduur van het hout.

De Stichting Keurhout is verbaasd dat het rapport alleen duurzaam hout met het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC) noemt. “Het is onacceptabel dat hout uit door Keurhout geaccepteerde gebieden niet als duurzaam staat vermeld”, schrijft Keurhout in een brief aan Greenpeace en TNO, met een afschrift aan staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Bovendien staat in het rapport dat de staatssecretaris stelt, dat Keurhout “niet voldoet aan” de gangbare structuur van accreditatie en certificatie. In werkelijkheid heeft adviesbureau KPMG in een rapport voor de staatssecretaris geschreven dat Keurhout “niet aansluit bij” de gangbare structuur. Keurhout heeft al toegezegd haar structuur aan te zullen passen.

Ten slotte staat in het rapport dat het weinig zinvol is te speculeren over het beschikbaar komen van door Keurhout goedgekeurd PEFC-vuren- en grenenhout uit Finland en sipo en sapeli met Keurhout-keur uit Congo. De argumenten daarvoor zijn feitelijk onjuist, krenkend en schadelijk voor de belangen van de Stichting Keurhout, aldus de brief.

Reageer op dit artikel