nieuws

Isohome integreert alle apparatuur van woning in één systeem

bouwbreed

Het domoticasysteem Isohome van Isolectra uit Rotterdam voegt alle apparatuur in de woning samen tot één systeem. De voorziening is modulair opgebouwd; de gebruiker bepaalt welke functies onder het domoticasysteem vallen. Isohome kan ook wandcontactdozen besturen en de apparaten die erop zijn aangesloten. Bediening kan onder meer met behulp van een reguliere schakelaar of door middel van spraakherkenning.

Met dergelijke systemen kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen in de eigen woning of in een woonzorgcomplex. Het is van belang dat de seniorenwoning in dat geval het comfort, het gemak en de veiligheid voor de gebruiker waarborgt.

De voorzieningen van Isolectra besturen en bewaken automatisch de woning en kunnen het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Eerder leverde het bedrijf voorzieningen voor 22 zogeheten domoticawoningen voor ouderen van woningbouwvereniging Helpt Elkander uit Nuenen.

De bewoner kan het systeem eenvoudig gebruiken en op afstand bedienen. Zo stuurt de domotica de alarmering, ventilatie, verwarming, verlichting en de huishoudelijke apparaten aan.

Isohome regelt afdoende de temperatuur in een woning. Bij invallend zonlicht daalt automatisch het zonnescherm. Het bedieningspaneel regelt voor elk deel van de woning afzonderlijk de temperatuur. Daarmee vervalt de kamerthermostaat. Elke zone beschikt over een eigen ‘thermostaat’. Die telt vier standen: comfort, stand-by, nacht en antivries. Op die manier varieert de temperatuur in bijvoorbeeld de woonkamer van 19 graden Celsius om 7 uur ’s ochtends (stand-by) tot 21 graden Celsius vanaf 4 uur ’s middags (comfort) en 15 graden Celsius vanaf 10 uur ’s avonds (nacht). Deze methode kan in de berekening van het Rotterdamse bedrijf tot 30 procent verwarmingsenergie besparen.

Centrale

Isolectra biedt hiervoor onder meer de Teletask Micros domoticacentrale aan. Die bundelt en regelt verlichting, verwarming, audio en het alarm door middel van standaard drukknoppen en/of toetspanelen. De centrale komt naast de groepenkast en er kunnen tot vijftig schakeltijden op worden ingesteld. De voorziening telt 32 ingangen en 24 relaisuitgangen. Het systeem is uit te breiden tot 192 in- en 96 uitgangen. Analoge sensoren meten de buitentemperatuur, wind, regen en licht. In de meterkast zitten modules die tegen overspanning door blikseminslag beveiligen. Op deze modules zitten meldcontacten: een afleesscherm geeft direct een storing weer. Een domotica-inrichting op basis van Micros kost circa 3400 euro. Micros is compatibel met de Autobus-busstandaard.

Kabel

Voor de intelligente energie-installatie adviseert Isolectra stervormig aansturen met een vijfaderige platte kabel. De installateur kan daarmee op elk gewenst punt aftakken zonder dat hij de isolatie hoeft te verwijderen. Door de stervorm kunnen via een huisdatanet installatiefuncties in de meterkast worden aangepast. Voor de infrastructuur gaat het bedrijf uit van kabelgoten voor montage in wand of plint.

Elke tussenmuur staat op twee metalen goten waarvan de achterkanten tegen elkaar zitten. Tussen beide voorzieningen zit een versteviging. Met het gebruik van een goot vervalt het infrezen van muren. Daarbij zijn goten in de werkplaats voor te breiden zodat een gemiddelde woning in één dag van een installatie is te voorzien.

Reageer op dit artikel