nieuws

Inflatie vorig jaar hoogste sinds 1982

bouwbreed

De inflatie in Nederland is vorig jaar uitgekomen op gemiddeld 4,5 procent. Dit is het hoogste jaargemiddelde sinds 1982 (6 procent). In 2000 was de gemiddelde inflatie nog 2,6 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Oorzaken voor de hogere inflatie waren onder meer de verhoging van de btw, ecotax, prijsstijgingen van gas en elektriciteit, alsmede hogere woninghuren. Verder zijn de prijzen van levensmiddelen gestegen door slechte oogsten en door problemen op de vleesmarkten. Ook buitenlandse artikelen werden duurder.

Andere – meer algemene – oorzaken van inflatie waren de doorberekening van hogere loonkosten, energiekosten, winkelhuren en dergelijke.

Het CBS gelooft niet dat de invoering van de euro grote invloed heeft gehad op het inflatiecijfer. “Als deze kosten al in 2001 zijn doorberekend, dan heeft dat slechts in beperkte mate aan de inflatie bijgedragen”, meent het CBS.

Het leven is vorig jaar snel duurder geworden. Van de meeste producten gingen de prijzen aanzienlijk sneller omhoog dan in 2000. Koplopers waren de voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Daarvoor betaalden consumenten gemiddeld 7 procent meer in 2001. In 2000 bedroeg de prijsstijging amper een procent.

Alleen koffie en autobrandstoffen werden goedkoper. De prijzen daarvan daalden met respectievelijk 4 en 1 procent.

Reageer op dit artikel