nieuws

Hoogleraar: Belgen kampioen zwartwerk

bouwbreed

De Oostenrijkse prof.F. Schneider van de universiteit van Linz heeft de Belgen op stang gejaagd met zijn bewering dat België de ‘kampioen van Europa’ is als het om zwartwerk en belastingontduiking gaat.

De professor uit de Alpenrepubliek, waar corruptie eveneenstot in de hoogste politieke regionen schering en inslag is, heeft berekend dat elke Belg jaarlijks 5000 euro in het zwart verdient.

De helft van dat bedrag is volgens Schneider het gevolg van – wat hij noemt – eigen prestaties zoals tegen betalingschilderen en behangen bij buren en vrienden. Schneider heeft ontdekt dat de Belgen ook frauderen door zelf een beroep te doen op zwartwerkers. Het gaat vooral om onderhoudswerken aan elektrische installaties, schrijnwerkerij, metselwerk en loodgieterij, stuk voor stuk werken die in België duur uitvallen, waardoor het zeer lonend is zwartwerkers in te schakelen.

Die zijn in België met gemak te rekruteren uit het leger werklozen. Bovendien telt het land duizenden zwartwerkers uit Oost-Europa, vooral Polen. De Polen zijn zeer in trek omdat zij tegen eenderde van het gangbare tarief voor van alles en nog wat ingezet kunnen worden, omdat ze doorgaans zeer goede vaklui zijn. Volgens prof. Schneider kent iedereen in België ergens wel een of meer zwartwerkers die bereid zijn een klus te klaren.

België scoort onder meer zo hoog op de Europese ladder omdat de Belgen in vergelijking met andere volkeren veel investeren in vastgoed, zo wordt geconstateerd in de studie. Het onderhoud van al dat vastgoed kost hopen geld en als echte ‘plantrekkers’ laten de eigenaars zwartwerkers dat onderhoud uitvoeren, zo menen de Oostenrijkers ontdekt te hebben.

Reageer op dit artikel