nieuws

Grote aannemer blaast spouw vol met glasvezels

bouwbreed

Een groot aannemingsbedrijf overweegt de spouwmuren van een aantal nieuwbouwwoningen vol te laten blazen met glasvezels. De isolatie komt in de plaats van de gebruikelijke glas- of steenwolplaten.

De vezels zijn anders dan de bekende spouwwol van Isover en inblaaswol van Rockwool. Die producten zijn bedoeld voor de na-isolatie van bestaande woningen.

De recent in Groot-Brittannië ontwikkelde vezels zijn gemaakt van schoon kiezelzuurzand en voorzien van een coating van siliconen. De kleur is dan ook niet grijs of geel, maar wit. Het product wordt daarom White Wool genoemd.

De glasvezels en het inblaassysteem worden geleverd door het Britse bedrijf InstaFibre. De importeur is het isolatiebedrijf Nico Kool uit Tynaarlo. Volgens directeur Evertse gaat een grote aannemer de geblazen isolatie gebruiken in een pilotproject, samen met TNO.

Het glas- en schildersbedrijf Nico Kool uit Groningen is een andere werkmaatschappij van de Nico Kool Groep. Directeur Van der Velde: “Wij hebben de techniek uit Engeland naar Nederland gehaald. De structuur van de wol is anders dan van de gewone wol met gerecyclede grondstoffen, veel fijner en met minder onregelmatigheden. De detaillering van de nieuwbouwwoningen is hetzelfde. De vezels worden van buitenaf in de spouw geblazen.”

Voor meer informatie verwijst hij naar het bouwbedrijf. Hoofd Planontwikkeling Van Zomeren van BAM Wilma in Groningen ontkent echter categorisch dat er een nieuwbouwproject met InstaFibre White Wool op stapel staat. “Het isolatiebedrijf Nico Kool uit Tynaarlo doet niet veel voor ons”, aldus Van Zomeren.

Op pagina 7: Witte glasvezels voordeliger dan gangbare spouwisolatie.

Reageer op dit artikel