nieuws

GE verlaagt k-waarde nieuw plaatmateriaal

bouwbreed

General Electric geeft met de toevoeging ‘X-structures’ aan dat zijn plaatmateriaal Lexan Thermoclear naast verticale ribben en horizontale lagen zoals bij normale meerwandige platen, ook ‘X-structuren” heeft. Dit zijn diagonale gekruiste ribben.

Dit ontwerp maakt Lexan Thermoclear X-structuren stijver dan standaard meerwandige platen en levert een betere k-waarde op. Lexan Thermoclear X-structures van 32 millimeter heeft volgens de fabrikant de laagste k-waarde van alle meerwandige platen die nu op de markt zijn.

Een 16 millimeter dikke plaat van het vernieuwde materiaal biedt 40 procent meer stijfheid dan standaard Lexan Thermoclear. De k-waarde beloopt 2,0 in plaats van 2,4 voor standaard Lexan Thermoclear. Een 16 millimeter plaat standaard Lexan Thermoclear heeft dezelfde stijfheid als een 7,4 millimeter enkelwandige plaat; een 16 millimeter plaat Lexan Thermoclear X-structures is even stijf als 10,4 millimeter enkelwandige plaat en een 32 millimeter plaat Lexan Thermoclear X-structures is even stijf als een 17,6 millimeter enkelwandige plaat.

Winddruk

De fabrikant noemt het product goed bruikbaar voor sportstadions met open daken. Daar doet zich op het dak winddruk voor en onder het dak windzuiging. Met dat in gedachten wil het bedrijf 32 millimeter dikke Lexan Thermoclear X-structures over een breedte van 1250 millimeter beproeven in zware orkaangebieden in de VS en Australië. Daar wordt normaal glas of polycarbonaat alleen in zware profielen gebruikt. Het verbeterde materiaal komt in diktes van 16 en 32 millimeter op de markt. Dat gebeurt in de uitvoeringen Lexan Thermoclear-Plus met een UV bescherming aan beide zijden van de plaat en Lexan Thermoclear Venetian met witte strepen en Lexan Thermoclear Solar Control met een zonreflecterende coating.

GE Structured Products Europe, Bergen op Zoom, (0164) 292743.

Reageer op dit artikel