nieuws

Fraude met huizen reden zaak tegen oud-minister Suriname

bouwbreed Premium

Het Surinaamse parlement heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen in de voormalige regering Wijdenbosch Alibux in staat van beschuldiging gesteld. Daarmee is de weg vrij voor gerechtelijke vervolging wegens corruptie. Alibux wordt verdacht van valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet.

Hij zou namens de staat een pand in Paramaribo van een bevriende relatie hebben gekocht voor een bedrag van 900.000 dollar terwijl de getaxeerde waarde slechts 500.000 dollar bedroeg.

Tot voor kort was het onmogelijk politieke (ex-)ambtsdragers te vervolgen voor hun eventuele duistere handelingen. Maar toen de kwestie-Alibux zich aandiende nam het parlement eind vorig jaar een wet aan die de ruimte voor vervolging wel bood.

Een motie om het Openbaar Ministerie tot vervolging over te laten gaan werd met veertig tegen drie stemmen aangenomen.

Alibux ontkent alle beschuldigingen en zegt volgens de regels te hebben gehandeld. Hij beweert over een taxatierapport te beschikken waarin de waarde van het bewuste pand op 1,2 miljoen dollar is gesteld.

Parlementariër F. Playfair, partijgenoot van Alibux, vreest dat de regering-Venetiaan met een heksenjacht is begonnen waarbij vooral oppositieleden worden aangepakt. “Ik ondersteun president Venetiaan in zijn doel om corruptie aan te pakken. Maar ik vraag mij af of deze coalitie ook bereid is om partijgenoten in staat van beschuldiging te stellen. Want we moeten er geen doekjes om winden, de lijst van mensen die daarvoor in aanmerking komen is zo lang als de Surinamerivier.

Rekeningen

Alibux wordt er, evenals ex-president Wijdenbosch, ook van verdacht zich op onrechtmatige wijze grond van een hotelonderneming te hebben toegeëigend. Beiden hebben hier inmiddels kapitale huizen op gebouwd.

Een parlementaire commissie onderzoekt momenteel ook de financiële handel en wandel van de regering-Wijdenbosch. Het staatshoofd zou met de inmiddels overleden vice-president Radhakishun tal van geheime rekeningen beheerd.

Minister van Financiën Hildenberg maakte onlangs bekend dat in de periode 1996-2000 ongeveer 155 miljoen euro buiten de begroting om is uitgegeven. Het is vooralsnog onduidelijk waar dat geld is gebleven.

Reageer op dit artikel