nieuws

Eén streepje genoeg voor frezen en boren

bouwbreed Premium

Voor het frezen van een slotgat of het boren van twee gaten voor een verbinding met deuvels is nog maar één potloodstreepje nodig. Twee machines van Mafell doen de rest. Ze maken het werk makkelijk en leveren een nauwkeurig en splintervrij resultaat.

Op de Bouwbeurs liet Netim BV, specialisten in techniek uit Hardenberg, een prototype van de frees zien. In Zuidlaren kwamen de uiteindelijke versies van beide gereedschappen uit de kast. De gedachte achter de slotkastenfrees SKS 130 en de deuvelboormachine DD 40 is dezelfde. De eerste heeft twee frezen, die in tegengestelde richting lopen en de spaanders naar de afzuigaansluiting afvoeren. De tweede heeft twee boren.

De functies van een mal zijn in de machines verwerkt, zodat het voldoende is om één maatstreepje af te tekenen, de gereedschappen in te stellen en te plaatsen, de frees vast te klemmen of de boormachine vast te houden en het apparaat met twee handen te bedienen. Veel eenvoudiger dan werken met een enkele boor, een mal, meetlatten en wat dies meer zij.

Slotkastenfrees

“De slotkast is het grote probleem van de bouwvakker. Meestal wordt het hakwerk of moet de deur meegenomen worden naar een werkplaats”, zegt Jan Koebrugge van Netim. De SKS 130 kan zelfs gebruikt worden terwijl de deur in de scharnieren hangt. De rode markering geeft de aanslag voor een opdekdeur aan en de zwarte markering voor een stompe deur. De machine laat zich zonder schade op een deur klemmen.

De sleuf is 78 millimeter lang en 16 millimeter breed. Voor een langere of bredere sleuf is een tweede freesgang nodig. De verdeling voor de steekdiepte gaat tot 150 millimeter, maar net zoals een auto minder hard gaat dan de kilometerteller aangeeft is de werkelijk steekdiepte 130 of 145 millimeter. De frees heeft een gasdrukveer voor een gelijkmatige beweging.

De machine met twee boren voor deuvelgaten is nog makkelijker mee te nemen en te bedienen dan de frees. De materiaaldikte, verbindingshoek van de twee onderdelen en de boordiepte zijn traploos instelbaar. Links en rechts van de boren bevindt zich een verende aanslagstift.

Door dit gereedschap krijgt een verbinding met deuvels de voorkeur boven een verbinding met veren. De laatste wordt vaak toegepast om de onderdelen nog enigszins te kunnen stellen. Afwijkingen in de plaats, diepte en richting van de deuvelgaten komen met de Mafell DD40 niet meer voor.

Maatrail

De onderdelen passen zo goed, dat ze gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. De deuvels klemmen niet en de onderdelen passen exact op elkaar. De veren in sleuven kunnen dus vaarwel gezegd worden.

Bij de DD40 horen een antislipmat, een lijmfles, een deuvelsproeier, spantangen en een speciale maatrail die met nokken op de machine past. Aftekenen met een maatlat is bij deze machinedus overbodig.

De slotkastenfrees SKS 130 van Mafell, met twee frezen.

De deuvelgatenboor DD40 van Mafell heeft twee boren, zodat de deuvels altijd exact passen.

Reageer op dit artikel