nieuws

Das en Boom eist nieuwe plek voor korenwolf

bouwbreed

Het ministerie van Landbouw moet een nieuwe locatie voor de bedreigde korenwolf aanwijzen, het liefst nabij de Limburgse plaatsen Amby en Heer. De vereniging Das en Boom neemt geen genoegen met Sibbe in Limburg.

De vereniging heeft haar eis gisteren in kort geding voorgelegd aan president R. Paris van de rechtbank in Den Haag. Het gaat om een plek voor dieren die onder meer speciaal in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp zijn gefokt. Das en Boom eist verder dat boeren die meewerken aan de bescherming van de korenwolf, van het ministerie jaarlijks 2700 tot 3600 euro per hectare krijgen in plaats van de voorgestelde 1800 euro.

De nagenoeg uitgestorven wilde hamster zou op de nu nog kale akkers in Sibbe, die staatssecretaris Faber heeft aangewezen, geen schijn van kans hebben te overleven, volgens Das en Boom. Ook in april niet, wanneer de eerste vijftig exemplaren worden uitgezet. Er is onvoldoende voer en de gewassen zijn niet genoeg gegroeid, waardoor de korenwolf een makkelijke prooi vormt voor roofvogels en vossen. “Daarvoor hebben we dat intensieve fokprogramma niet opgezet”, aldus raadsman mr. J. van der Velden namens Das en Boom. De vereniging stelt de plaatsen Heer en Amby voor, waar de natuurlijke omstandigheden goed zijn, maar waar de overheid nog aankopen zou moeten doen.

Landsadvocate mr. J. Geerdink voerde namens het ministerie aan dat er hard is gewerkt aan de locatie Sibbe en dat die klaar is als de eerste vijftig hamsters worden uitgezet. Volgens het ministerie zijn de gewassen in april wel hoog genoeg, kan er zomergraan worden bijgezaaid en worden bijgevoerd. Uitspraak 25 januari.

Reageer op dit artikel