nieuws

Bacterie uit rivierslib haalt pcb’s uit bodem

bouwbreed Premium

Bepaalde microben die van nature in rivierslib leven, blijken in staat de koolstof/chloride-ketens in pcb’s af te breken. De giftige stoffen zijn sinds 1979 verboden.

De schadelijkheid hangt onder meer samen met het feit dat de stof zich in levend weefsel ophoopt. Al langer is geprobeerd pcb’s door middel van bacteriën af te breken. Dat bleek uitermate moeilijk, omdat de ketens extreem stabiel zijn, wat het moeilijk maakt ze veilig af te breken.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Maryland ontdekten een bacterie die de keten wel uit elkaar kan halen. DNA-vergelijkingen brachten de microbe aan het licht. Pcb’s lossen moeilijk op in bijvoorbeeld rivierwater zodat ze naar de bodem zakken waar ze zich aan het sediment hechten. Daar dienen ze als voedsel voor de ‘pcb-bacterie’. De onderzoekers willen hun ontdekking omzetten in een methode voor de insitu-reiniging van bodems. Nadere studie moet het bestaan van soortgelijke bacteriën aantonen.

Reageer op dit artikel