nieuws

Antwerpse markt vraagt meer moderne kantoren

bouwbreed

De Antwerpse kantorenmarkt werd ook vorig jaar gekenmerkt door stabiliteit, maar heeft wel grote behoefte aan nieuwe, moderne kantoorgebouwen. Dat heeft directeur J. Maes van Jones Lang LaSalle(JLL) in Antwerpen verklaard bij beschouwing van 2001.

De twee laatste maanden van het jaar gaven een licht herstel te zien van de kantorenmarkt en het industrieel vastgoed, nadat zich in september een vertraging had ingezet.

Maes: “In het algemeen was 2001 toch een goed jaar, aangezien verschillende transacties die al het jaar tevoren liepen, vorig jaar werden afgerond. De Antwerpse markt presteerde niet spectaculair, maar kan wel stabiel worden genoemd.”

Investeerders

Voor dit jaar zegt de JLL-directeur “gematigd optimistisch” te zijn, maar de schaarste aan hoog-kwalitatieve kantoren en grotere ruimten baart hem wel zorgen. Het tekort aan nieuwe kantoorgebouwen raamt JLL Antwerpen op 10.000 tot 30.000 vierkante meter.

In de loop van 2001 werd in Antwerpen 82.258 vierkante meter kantoorruimte opgenomen tegenover 84.411 vierkante meter in 2000.

De tophuren liggen rond 136,34 euro per vierkante meter per jaar. De totale kantorenvoorraad is lichtjes toegenomen tot 1.638.415 vierkante meter. Buitenlandse investeerders mijden vooralsnog de Antwerpse kantorenmarkt. Het grootste is de belangstelling vanuit Nederland, maar volgens JLL-directeur Maes ging het vorig jaar maar om vijf projecten. Het aantrekken van Duitse investeerders in Antwerps kantoorvastgoed is tot nu toe geen succes.

De winkelvastgoedmarkt kende vorig jaar een forse achteruitgang in vergelijking met de vele transacties in 2000. Sedert september is er wel weer sprake van enig herstel. De huurprijzen voor winkels zijn vorig jaar gemiddeld met 7 procent gedaald.

De vraag naar industrieterreinen in Antwerpen daalde eveneens onder invloed van de economische vertraging.

Reageer op dit artikel