nieuws

Alan en de optimixt

bouwbreed

Eindelijk lijkt de winterslaap over. Alan Greenspan, de baas van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, laat eindelijk weer eens positief van zich horen.

Veertien dagen geleden nog somberde de goeroe van de wereldeconomie nog over een eventueel herstel van de Amerikaanse economie. Tijdens de halfjaarlijkse Humphrey Hawkinslezing voor de Amerikaanse Senaat deze week was hij aanzienlijk optimistischer.

Hij ziet weer tekenen dat de economie wel weer eens kan gaan aantrekken. De Amerikaanse huizenmarkt beschouwde hij positief mede vanwege de zeer lage rente. Belangrijker is echter nog dat de industrie zo langzamerhand door de voorraden begint te raken. Dat alleen al zal het productieniveau en daarmee het investeringsniveau doen toenemen.

Nog veel positiever is directeur H. Boom van vermogensbeheerder Optimix. Volgens hem kan de AEX wel weer eens boven de 600 punten stijgen dit jaar. En dat op een moment dat de beurshandelaren smachtend kijken naar de weerstandsgrens van 512 punten die nog bij lange na niet gehaald wordt. Boom is dus met recht een optimixt.

Dit geldt temeer omdat hij meent dat beleggers hun verliezen van vorig jaar kunnen goedmaken met cyclische of conjunctuurgevoelige fondsen. Curieus. Want juist met die fondsen zijn vorig jaar de grootste verliezen geleden en tot nu toe wijst weinig erop dat die het nu beter gaan doen.

Integendeel, de beste fondsen zijn vorig jaar bouw- en vastgoed geweest. Ook dit jaar zou het niet verbazen als dat het geval is. De winterslaap mag dan over zijn, dat betekent niet dat beleggers alweer met volle kracht de beurzen bespringen. Integendeel. De handel blijft in het algemeen flauw.

De enige die de laatste tijd wat beter draait, is Shell. Eindelijk heeft Fugro weer een lijntje met de Koninklijke en stijgt dapper mee tot inmiddels boven de 55 euro, vooral vrijdag.

Voor de andere bouwfondsen blijft het maar afwachten met het bekende dubbeltjeswerk.

Wellicht helpt het als er eens een beursgoeroe opstaat die over de bouwfondsen eens wat optimixtischer doet. Dat levert rendement op.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels