nieuws

Akzo Nobel schrapt versneld extra banen

bouwbreed

Akzo Nobel schrapt meer arbeidsplaatsen dan de eerder aangekondigde tweeduizend. De wereldwijde reorganisatie van de divisies Coatings en Chemicals wordt bovendien versnel doorgevoerd.

Dat heeft topman C. van Lede van de Arnhemse multinational gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak bekend gemaakt. De extra maatregelen zijn volgens de bestuursvoorzitter nodig om klaar staan voor de start. “We bereiden ons nu voor om straks snel uit de startblokken te komen.”

Van Lede wilde nog niet aangeven hoeveel banen er extra verloren zullen gaan. Zeker is wel dat die verdwijnen bij bij de divisies Coatings en Chemicals. Bij de presentatie van de jaarcijfers verwacht de topman meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Ruim een half jaar geleden kondigde Akzo een forse sanering aan, die tweeduizend arbeidsplaatsen zou gaan kosten; duizend bij de lakdivisie en duizend bij Chemicals. Het concern zag zich door de economische teruggang in Europa en de Verenigde Staten gedwongen in te grijpen. De aanslagen in Amerika brachten een verdere verslechtering en hebben geleid tot een hardere sanering.

“Afgelopen jaar was een van de meest turbulente in de geschiedenis van Akzo”, sprak Van Lede gisteren. “Maar als de markt een neerwaartse beweging vertoont moeten wij niet terugdeinzen voor snelle preventieve maatregelen. Reeds in de zomer zijn we gestart met een drastische herstructurering. In het bewustzijn dat we opereren in wereldmarkten met snel reagerende Amerikaanse en Aziatische concurrenten, hebben wij deze herstructurering nu behoorlijk versneld en uitgebreid.”

Van Lede vindt dat er een les kan worden geleerd van de manier waarop ondernemingen reageren op zo’n abrupte verandering in vermeende economische zekerheid. “In tegenstelling tot de Verenigde Staten liet Europa de gebruikelijke vertraagde reactie zien. Blijkbaar moet eerst de werkloosheid omhoog gaan voordat regeringen maatregelen nemen. In Europa wordt door veel bedrijven pas actie ondernomen als het water ze aan de lippen staat”, aldus de bestuursvoorzitter, die 2001 “een ontnuchterende ervaring” noemde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels