nieuws

Aftocht Heerema gemiste kans

bouwbreed Premium

Voor de bouw is het doodzonde dat off-shorebedrijf Heerema zich terugtrekt van het land. Het is een gemiste kans om de Nederlandse civiele aannemerij een flinke impuls te geven en met verrassende nieuwe technieken de internationale concurrentiepositie te versterken.

Offshorebedrijf Heerema had prikkelende ideeën en was niet te beroerd flink te investeren. Kom daar eens om in de Nederlandse aannemerij met zijn bedroevend lage budgetten voor research and development.

De ervaring in de offshore, waar projecten tot in de puntjes worden voorbereid om op risicovolle locaties heel snel te kunnen bouwen, leidde tot een opmerkelijke kijk op bouwen op het land.

Een voorbeeld daarvan was de ITM-methode, een veel elegantere manier om tunnels te maken dan alle bestaande tunnelboortechnieken.

Maar nog tien stappen verder ging de jet-graaftechniek die inmiddels wereldwijd met octrooien is afgeschermd. Al was de realisatie daarvan veel verder weg dan die van ITM. Daar zou pas echt de creatieve aanpak van de offshoremannen tot haar recht komen, net als bij de slimme techniek die het bedrijf ontwikkelde om spoorviaducten te bouwen. Ook daar was de intentie om zonder al te veel schade aan het maaiveld, infrastructuur te maken. Door een ongelukkige keuze van de bouwcombinatie konden die niet in de praktijk worden gebracht bij de HSL-Zuid.

Ook via de omweg van de overname van aannemer Strukton lukte dat niet. Toen die overname spaakliep, keerde net het tij en viel er in de sterk cyclische offshore weer goed geld te verdienen, zodat er niet meer werd uitgekeken naar een andere overnamekandidaat.

Wie neemt het ze kwalijk, de offshoretijgers van Heerema? Waarom zou je je tijd verspillen op het land, waar de marges beperkt zijn en je aanloopt tegen stroperige procedures en aarzelende opdrachtgevers?

Met die octrooien en technieken van Heerema wordt het niets meer natuurlijk. De archieven van de internationale octrooibureaus puilen uit van de veelbelovende ideeën. Doorslaggevend voor het falen of het succes van een nieuwe techniek is of zich er een grote partij achter schaart, die zich sterk maakt. Niet die techniek op zich.

De aannemers die zich naar verluidt geïnteresseerd melden bij Heerema, zijn niet meer dan handige lijkenpikkers, die kijken of ze nog iets kunnen met stukjes van de achtergebleven boedel. Zich sterk maken voor fundamenteel nieuwe technieken doen ze natuurlijk niet. Ze zouden wel gek zijn. Want de omstandigheden waren zelden zo gunstig om innovaties door te voeren als de afgelopen jaren.

Er waren veel grote opdrachten, de economie draaide goed en er was een partij die bereid was te investeren. Het was nu of nooit; het werd dus ‘nooit’.

Met die octrooien wordt het niets meer

Reageer op dit artikel