nieuws

Aannemers: Verruim verkoopkanalen IJburg

bouwbreed Premium

De bouwers van IJburg willen voor de verkoop van dure woningen niet alleen afhankelijk zijn van het ‘gemeentelijke distributieapparaat’. Zij willen meer vrijheid krijgen om zelf potentiële klanten te benaderen.

Volgens Gert Sanders, directeur van Smits Bouwbedrijven en consortium IJ-delta, verloopt de verkoop van woningen in de hoogste prijscategorie minder snel dan vorig jaar nog werd gehoopt.

De voor iedereen verplichte inschrijving bij Woningnet IJburg blijkt daarbij voor de drie betrokken bouwconsortia niet effectief. “Voor huizen boven 360.000 euro (pakweg 800.000 gulden) staan de mensen niet meer in de rij. Dan blijkt het distributiesysteem Woningnet IJburg niet goed te functioneren. Er schrijven zich wel tientallen mensen in voor de duurste categorie, maar het aantal daadwerkelijk geïnteresseerden is heel gering. Toch moeten we binnen de huidige afspraken al die mensen aanschrijven. Dat duurt lang en levert weinig op. Daarom willen we onze eigen verkoopkanalen bewandelen.”

Sanders benadrukt dat van uitstel of afstel van woningbouw geen sprake is. “We verkopen ze allemaal, maar het gaat niet meer zo snel. Dat verschijnsel doet zich ook op andere Vinex-locaties voor. Ook in Houten loopt een woning van boven de acht ton niet zo hard.”

Zandvlakte

IJburg heeft volgens hem bovendien als nadeel dat het er nog niet aantrekkelijk uitziet.

“Iemand die zijn woongebied wil aanschouwen, ziet nu alleen nog maar een enorme zandvlakte. Dat nodigt niet uit. Als straks de eerste huizen zijn opgeleverd en de zij-grachten gegraven, is beter zichtbaar hoe mooi het wordt.”

De gemeente bevestigt de onderhandelingen met de bouwconsortia over versoepeling van de inschrijfregels. Het Projectbureau IJburg zegt dat juist de goedkope woningen heel goed verkopen. Daarvoor zijn de regels verscherpt. Woningen tot 176.00 euro zijn alleen beschikbaar voor Amsterdammers of mensen die al twee jaar een economische binding hebben met de stad.

Komende week verschijnt de derde aflevering van Woningkrant IJburg met enige honderden woningen in het lage of midden-segment. Ook begint bouwcorporatie Zomers Buiten dan met de bouw van de eerste sociale huurwoningen op IJburg.

Reageer op dit artikel