nieuws

Aannemer integreert voor- en achterwaarts

bouwbreed

Stenen stapelen of zand verplaatsen. daarmee zijn de meeste hoofdaannemers er dezer dagen allang niet meer. In de tijd dat tot in detail uitgeschreven bestekken op de markt kwamen was het leven simpel. Je rekende als aannemer wat. Kreeg je het werk, dan konden de bestellingen worden geplaatst en kon het stenen stapelen beginnen.

Natuurlijk zat het allemaal wat ingewikkelder in elkaar. Maar zoals het nu vaak gaat, is het nog heel wat gecompliceerder. De contracten worden meer omvattend, soms moet er ook financiering bij gevonden worden en als er ook nog onderhoud aan hangt, moet je nog beter nadenken over de uitvoering. Als je dan ook nog de pech hebt in een herstructureringsgebied aan de slag te moeten, dan heb je te maken met de buurt.

Geen wonder derhalve dat de juridische afdelingen van de grote bedrijven steeds groter worden, het aantal controllers, economen en econometristen toeneemt en sociaal geografen, psychologen en antropologen inmiddels hun intrede in de bouw hebben gedaan.

Nog niet zolang geleden hadden bestuurders van de grote bedrijven hun mond vol over voorwaartse en achterwaartse integratie. Daar wilden ze mee zeggen dat ze hoe langer hoe meer voorin een project te doen kregen en ook in het beheer actief werden. Rouwig waren ze er niet om. Het zijn takken van sport waarmee je een hogere marge kunt halen dan met stenen stapelen.

Vooral aan de achterkant van een project, de beheersfase, zie je nu hoe langer hoe meer activiteiten.

Tot voor kort beperkten die zich veelal tot onderhoud. Vanuit Engeland, waar Private Finance Initiative het levenslicht aanschouwde, zijn er echter meer zaken bijgekomen. Geen wonder dat een enkele bouwer inmiddels al een facility manager in huis heeft.

HBG heeft het nog mooier gedaan. Die heeft via een PFI-contract een ziekenhuis binnengehaald. Voor zover wij weten zijn de Rijswijkers nu de enige bouwer ter wereld die ook ambulances heeft rondrijden.

Komt het zover in Nederland ook? De experts zijn het er niet over eens. Bij de HSL-Zuid heeft de infraprovider zijn intrede gedaan. Het is een stap op weg naar meer. Maar dat bouwers hier ook ambulances gaan exploiteren, lijkt iedereen uitgesloten.

HBG vindt het al niet vreemd meer om met ambulances rond te rijden.

Reageer op dit artikel