nieuws

Fietstassen ondersteunen gerenoveerde galerijflat

bouwbreed

Door de gedateerde uitstraling en veelal kleine vloeroppervlakte zijn flats uit de jaren vijftig en zestig vaak slecht te verhuren. Soms voegen eigenaren appartementen samen om zo een woning met een verhuur- of verkoopbaar volume te krijgen. Stichting Woningcorporatie Wateringen besloot een van haar flatgebouwen ingrijpend te renoveren en geschikt te maken voor ouderen.

Voor de werkzaamheden waren gestart was de Tollandflat een onopvallend gebouw; een flat uit de jaren zestig zonder kraak of smaak. Maar dat was voor de woningcorporatie nog geen reden een renovatie te starten. A. van den Berg, directeur van Stichting Woningcorporatie Wateringen: “Het probleem met de Tollandflat was de verhuurbaarheid van de appartementen. En als de woningen waren verhuurd, dan gingen de huurders er meestal snel weer uit. Het verloop was enorm en de flat kreeg steeds meer last van een imagoprobleem.”

In 1998 zijn daarom de eerste plannen gemaakt om de flat geheel te renoveren en geschikt te maken voor ouderen. Een deel van boxruimte en de twee hierboven gelegen woningen werden opgeofferd voor een recreatie- en dienstverleningscentrum van vijfhonderd vierkante meter.

‘Fietstassen’

Constructieve maatregelen waren noodzakelijk om in het onderste deel van de flat te slopen. Voordat de sloop van de dragende wanden kon starten, moesten de krachten van de uitkraging op andere wijze worden afgevoerd. M. Vellekoop, uitvoerder van Van Dop’s bouwbedrijf: “Eerst moest de beganegrondvloer weg. Vervolgens werden sloffen aangebracht en een draagconstructie voor de nieuwe funderingsstroken.”

Het resultaat ziet eruit als een omgekeerde U over de bestaande funderingsbalk, waarbij de benen van de U de draagconstructie vormen.

“Vervolgens”, legt Vellekoop uit, “konden naast de bestaande funderingsbalken de nieuwe balken worden gestort, opgehangen aan de draagconstructie.”

Vellekoop spreekt in dit geval over fietstassen, waarbij de bagagedrager de bestaande funderingsbalk is waaraan de tassen ofwel nieuw aangestorte balken hangen. “Daarna kwam de draagconstructie voor de tweede verdiepingvloer, die door middel van kolommen werd afgestempeld op de nieuwe funderingsbalk. Pas na volledige uitharding sloopten we de muren en de eerste verdiepingvloer.”

Hoogteverschil

Naast de bouw van het dienstencentrum zijn alle overige 38 woningen aangepakt. In verband met de doelgroep is in het hele gebouw geen groter hoogteverschil meer te vinden dan twee centimeter. De grootste te overbruggen hoogte was negentien centimeter tussen de galerijvloeren en de onderdorpels van de woningtoegangsdeuren. Vellekoop: “De galerijen zijn voorzien van een dik isolatiepakket en afgedekt met een in het werk gestorte grind-epoxyvloer van drie centimeter.” Ook de vloeren van de balkons aan de voorzijde zijn verhoogd en bovendien vergroot.

Van den Berg is trots op zijn flat. Het stucwerk, de volkern gevelbeplating en de nieuwe kleuren geven de flat een chique uitstraling. Van den Berg: “We hebben de woningen zonder problemen allemaal verhuurd en dat was uiteindelijk ons doel.”

Investering

De totale investeringskosten bedragen zeven miljoen gulden. Dat is inclusief kosten voor het uitplaatsen van vorige bewoners. Desalniettemin zal Van den Berg 2,5 miljoen gulden als onrendabel moeten afschrijven. Maar dat lijkt geen probleem. Van den Berg: “Er staat nu een zeer waardevol gebouw. Bovendien hebben we met de verkoop van huurwoningen veel geld verdiend, dat op deze manier nuttig is besteed.”

Projectgegevens

Opdrachtgever

Stichting Woningcorporatie Wateringen

Architect

Hofman en Van der Waart, Zoetermeer

Aannemer

Van Dop’s bouwbedrijf, De Lier

Investeringskosten

zeven miljoen gulden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels