nieuws

Een verleidelijk groen alternatief

bouwbreed

De Haagse wethouder A. Hilhorst heeft lang geprobeerd het alternatieve plan voor de Zwarte Madonna en de zogenaamde JuBi-kavel buiten de officiële discussie te houden. Met argumenten als: ‘het kwam te laat binnen’, en ‘de financiële onderbouwing deugt niet’, wist hij ze lang af te schepen. Maar hij kon niet meer terug toen eerder deze week de voltallige oppositie in de Haagse gemeenteraad zich achter het plan schaarde.

Gisteravond mochten de initiatiefnemers, oud-wethouder G. van Otterloo en projectontwikkelaar R. Strijland, hun plan presenteren in de commissie voor ruimtelijke ordening, stadsvernieuwing en volkshuisvesting. Behalve de al eerder naar buiten gebrachte beelden van de Zwarte Madonna, opgetopt met een spectaculaire staalconstructie, maakten vooral ook de beelden van Emilio Ambasz indruk.

De voorstanders voor behoud van de Zwarte Madonna willen deze Argentijnse architect namelijk de nieuwe onderkomens voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie laten ontwerpen. Niet op de plek van de Zwarte Madonna uiteraard, maar voor het Centraal Station; uitkijkend over het Malieveld, Haagse Bos en stadspark de Koekamp.

Ambasz maakt ontwerpen die soms compleet opgaan in het groen, maar waarin in ieder geval veel ruimte voor groen is. De foto van het staduis van de Japanse stad Kukuoka is daar een mooi voorbeeld van. De enige vrije kavel bleek het stadspark toen het gemeentebestuur begin jaren ngentig gehoefte had aan een nieuw onderkomen. Maar dat was tegelijk ook het laatste stukje groen in het stadscentrum. Ambasz verzoende de twee tegenstrijdige claims en leverde een gebouw met oplopende, royaal begroeide terrassen waarin zo’n 100.000 vierkante meter vloeroppervlak werd ondergebracht; ongeveer evenveel als waaraan in Den Haag behoefte is.

Gisteren werd bekend dat de Rijksgebouwendienst de gemeente Den Haag helemaal geen bonus geeft als de nieuwbouw betrokken kan worden voordat de installaties in de gebouwen van de ministeries aan hun einde zijn. De boekwaarde van de huidige ministeriegebouwen, die in 2007 166 miljoen gulden bedraagt, moet gewoon in de grondexploitatie worden meegenomen. De gemeentelijke plannen leggen daardoor nog altijd een verlies van zeker 94 miljoen gulden in de schaal, dat de wethouder denkt terug te brengen tot 60 miljoen. De alternatieve plannen leveren de stad volgens de huidige grove berekeningen juist 60 miljoen op. Het verschil zit hem voor een belangrijk deel in de kosten voor aankoop en sloop van de Zwarte Madonna in de gemeentelijke plannen.

De Argentijnse architect Ambasz maakte voor de Japanse stad Kukuoka dit gemeentehuis met oplopende, royaal begroeide

terrassen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels