nieuws

Plan nieuw Wembley loopt vast

bouwbreed

De plannen om in Londen een nieuw Wembley-stadion te bouwen, zijn volledig vastgelopen. De Football Association heeft na drie maanden onderzoek vastgesteld dat het de investering van circa 2,5 miljard gulden en de volgende rentebetalingen bij lange na niet kan betalen.

“Dat zou al onze andere activiteiten voor voetballend Engeland te veel in gevaar brengen. We kunnen dat soort bedragen gewoon niet opbrengen zonder onze eigen toekomst in gevaar te brengen”, aldus de FA in een openhartige verklaring.

Het Wembley-project wordt al sinds de eerste ideeën achtervolgd door tegenslag. Oorspronkelijk was het plan het oude stadion – dat inmiddels is gesloten – te vervangen door een omvangrijk complex met rond het voetbalveld ook een atletiekbaan, omringd door een hotel, uitgaanscentrum en kantoren. Dat plan moest echter eind vorig jaar worden ingetrokken omdat de financiering niet rond was te krijgen. Elders in Londen wordt nu een apart atletiekstadion gebouwd. De FA kondigde aan zelf een exclusief voetbalstadion met 90.000 plaatsen te willen bouwen. Het zou het mooiste van Europa moeten worden. Ook voor dat plan kan het geld echter niet bij elkaar worden gehaald.

De voetbalbond heeft de regering nu in eerste instantie om een half miljard gulden steun gevraagd, maar minister Smith van cultuur heeft direct al meegedeeld dat “we geen nationale bank gaan spelen”. Zijn collega van binnenlandse zaken Straw vormt nu een werkgroep die een oplossing moet zoeken. Eerste doel is een internationaal deskundige op het gebied van voetbalstadions te vinden, die als adviseur kan optreden. Veel kans dat de regering zal bijspringen is er niet. Premier Blair heeft zijn lesje geleerd van de Dome, waarin honderden miljoenen moesten worden gepompt om het één jaar open te houden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels