nieuws

De buitengewone binnenstad van ‘s-Gravenhage

bouwbreed

Iets meer kantoren, maar vooral meer woningen en recreatiemogelijkheden in het centrum. Daarmee wil de gemeente Den Haag de komende jaren de te saaie binnenstad verlevendigen. Toegangsroutes worden verfraaid en identiteiten van de verschillende kernen in de binnenstad versterkt.

Dinsdag presenteert Den Haag het nieuwe binnenstadsplan, dat tot 2010 richting geeft aan het gebruik en de inrichting van de binnenstad. Het laatste plan dateert al weer van 1987, dus het werd ook wel tijd. Want er is in de tussentijd enorm veel veranderd. Donderdagmiddag kreeg de pers in een wandeling met wethouder B. Bruins alvast een voorproefje. De meest rigoureuze ingrepen staan gepland rondom het stadhuis. Aan de overkant van het Spui moet een grote multiplexbioscoop komen bovenop een rij winkels en een kleine passage. Daarvoor moet wel de huidige bebouwing wijken. Ook met het ministerie van Defensie aan de Kalvermarkt zou Bruins graag wat leukers doen. Het gebruik is te eenzijdig. ’s Ochtends gaan de ambtenaren erin, ’s avonds er weer uit en verder voegt het gebouw weinig toe aan de stad. Sterker, het belemmert de aansluiting tussen winkelkern, nieuwe kern en historische kern. De Kalvermarkt wordt dan ook een scharnierpunt in het binnenstadsplan genoemd. Maar óf Defensie gaat verhuizen, is nog onduidelijk, laat staan dat al bekend is wanneer.

Bij dat andere scharnierpunt uit het plan, de Groenmarkt en omgeving, zijn de ontwikkelingen al veel verder. Medewerkers van projectontwikkelaar MAB lichten hier de plannen toe. Ook hier draait het om het creëren van verbindingen tussen bestaande winkel- en horecastraten die tot nu toe geïsoleerd van elkaar worden gebruikt. Toch vinden vele Hagenaars het jammer dat de gemeente de kans onbenut heeft gelaten op de plek van de oude raadszaal een mooi horecaplein te ontwikkelen. In plaats daarvan heeft MAB er de opzichtige ‘Snoeptrommel’ van architect Outram neergezet. Verdichting vindt men best, maar er mag af en toe best wel wat ruimte vrijgelaten worden, zoals bij het Rabbijn Maarssenplein, een van de eerste stops van de wandeling.

Winkeliers

Ook de voorzitter van de federatie van winkelverenigingen is opgetrommeld om zijn steun aan de plannen van Bruins en de rest van het college te onderstrepen. Oprichting van de federatie was een strategische zet om het overleg tussen de gemeente en alle verschillende verenigingen te stroomlijnen. Net als de wethouder pleit de federatie voor het uitleggen van een spreekwoordelijke rode loper van de stations en parkeergarages naar de winkels in de binnenstad.

Snel naar Haagse Bluf, het project van Hagenaar G. Stevers. In de loop der jaren kocht die allemaal pandjes in en achter winkelstraten op, forceerde doorbraken en voegde zo compleet nieuwe pleinen en winkelstraten aan de winkelkern toe. Bruins is wel gecharmeerd van de aanpak van de eigenzinnige ontwikkelaar en belegger. Ook wel van diens andere plan rond een pleintje achter de statige Passage waar hij temidden van monumentale panden een modern pand met een voile van gebronsd roestvaststaal wil neerzetten.

Ook de culturele sector werkt mee om de wat saaie Haagse binnenstad nieuw leven in te blazen. Dat wordt duidelijk in het eindstation van de wandeling, de Koninklijke Schouwburg. Dat heeft de strakke seizoensprogrammering verlaten en brengt nu het hele jaar door voorstellingen en evenementen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels