nieuws

Ernens wint Koeltrofee met energiespaarder

bouwbreed

Ernens Consult Rolde heeft de Koeltrofee 2001 gewonnen voor zijn Ernvix. Deze voorziening vermindert het energieverbruik van een koelcompressor met zo’n 16 procent. Mede daardoor verdient de investering zich in zo’n 2,5 jaar terug.

De Ernvix is bedoeld voor systemen met een thermostatisch expansieventiel. De installatie bestaat uit een koelmiddelenpomp, een opslagvat en controleapparatuur. De pomp verhoogt de druk van de vloeistof die uit het vat komt en zet zo de juiste druk op het ventiel. Tegelijk vermindert de condensatiedruk.

De voorziening verbetert de benutting van het koeloppervlak. Tevens neemt de luchtvochtigheid in te koelen ruimten toe, waardoor bijvoorbeeld verse producten minder snel verdrogen. Andere voordelen zijn kortere koeltijden en een langere levensduur van de compressor.

Ernens Consult ontwikkelde de Ernvix samen met Adviesbureau Verhoef in Apeldoorn en Van Kempen Koudetechniek uit Tiel. De Koeltrofee is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling.

De pomp van de Ernvix verhoogt de druk van de vloeistof uit het vat en zet zo de juiste druk op het ventiel. Tegelijk vermindert de condensatiedruk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels