nieuws

Corporaties duiken op liberale energiemarkt

bouwbreed

Een groot aantal woningcorporaties gaat gezamenlijk energie inkopen voor de huurders. Op die manier hopen de verhuurders lagere tarieven te kunnen afspreken. De huurders kunnen daarvan profiteren.

Aedes, vereniging van de woningcorporaties, heeft het voortouw genomen voor de centrale inkoop van energie. Over de vraag hoe groot het voordeel zal zijn, wil de brancheorganisatie vooralsnog niets zeggen. Een woordvoerder benadrukt dat daarover wel ideeën bestaan, maar dat die nog niet worden prijsgegeven, omdat de onderhandelingen met de energiebedrijven nog moeten beginnen. De twintig corporaties die aan de wieg hebben gestaan van het idee, bereiden zich hierop voor.

De afgelopen maanden heeft Aedes haar leden benaderd met de vraag of behoefte was aan het energie-intiatief. Ongeveer de helft van de 340 corporaties reageerde positief. Gezamenlijk beheren zij 1,6 miljoen woningen.

Kansen

De bundeling van de energievraag past volgens Aedes in het beleid van corporaties om woonmaatschappij te worden en meer te doen dan alleen het verhuren en onderhouden van woningen. De liberalisering van de energiemarkt, die in 2004 een feit moet zijn, biedt de corporaties kansen een strategische rol te spelen bij de levering van energie.

Het is de bedoeling dat de betrokken corporaties de energie tegen een voordelig tarief doorleveren aan huurders. Die huurders moet daarvoor zelf kiezen. Ze houden de vrijheid zelf elders energie af te nemen. De corporaties verwachten echter dat er veel belangstelling zal zijn voor hun aanbod.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels