nieuws

V&D Tilburg wil pand niet splitsen

bouwbreed

Vendex KBB, onder meer eigenaar van warenhuis V&D, stapt naar de Raad van State. Het bedrijf vindt dat de gemeente Tilburg een onaanvaardbaar punt in zijn centrumplan heeft opgenomen. Daarin gaat de gemeente uit van een splitsing van de Tilburgse V&D-vestiging om zo een doorgang te creëren van het station naar het winkelgebied.

Door de stap van Vendex KBB naar de Raad van State dreigt een mogelijk uitstel van het centrumplan dat de gemeente Tilburg dit jaar wil starten.

De tegenwerking komt uit een onverwachte hoek. Vendex KBB wil niet meewerken aan een belangrijk onderdeel in het plan. Dat behelst de splitsing van het huidige V&D-warenhuis. Om het nieuwe gedeelte van het winkelgebied beter bereikbaar te maken, moet er volgens de gemeente een doorgang komen van de Heuvelstraat naar het Pieter Vreedeplein, dwars door het V&D-pand.

Het Tilburgse NS-station is zo gelegen, dat het winkelgebied te voet momenteel lastig is te bereiken is. Voetgangers moeten nu in feite om het stadscentrum heenlopen om de winkels te bereiken. Het Pieter Vreedeplein krijgt de komende jaren een uitgebreide facelift en een flinke uitbreiding van het aantal winkels. Ontwikkelaar MAB en de gemeente steken hier een bedrag van bijna 400 miljoen gulden in. Om het project rendabel te maken, moet het plein wel beter bereikbaar worden. Daarom stelt de gemeente dat een splitsing van V&D zeer belangrijk is, aangezien dat de bereikbaarheid van de winkels zeer vergroot.

Steeg

Maar volgens Vendex KBB zal een dergelijke splitsing geen goed doen aan de uitstraling van het warenhuis. De steeg die door de splitsing ontstaat, neemt veel ruimte in en zal de winkel smaller maken. Deze oplossing gaat tevens ten koste van het aantal beschikbare vierkante meters. Het bedrijf zegt eerder al te hebben aangegeven met de gemeente te willen praten over het centrumplan. Aangezien daar geen reactie op is gekomen, heeft Vendex KBB nu besloten een procedure te starten.

De gemeente heeft aangegeven samen met MAB voorlopig geen alternatieven te zoeken voor een betere bereikbaarheid. De partijen geven aan dat het waarschijnlijk erg lastig zal worden om Vendex KBB te overtuigen van hun gelijk. Pas als de Raad van State besluit het centrumplan om deze reden in de koelkast te zetten, zullen de gemeente en de ontwikkelaar naar andere aansluitingsmogelijkheden gaan zoeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels