nieuws

Gelijmde elementen winnen het van de metselaar

bouwbreed

Prefab elementen van gelijmde baksteen zullen het winnen van het metselbedrijf. Vanuit die overtuiging heeft Steenfabrieken Korevaar een nieuw bedrijf opgericht, Stemo BV. In een grote loods bij steenfabriek Wijchen worden elementen gelijmd van alle mogelijke baksteensoorten.

“Op de lange termijn gaan we alles lijmen”, kondigt ing. P. Rooswinkel aan. Hij is niet alleen directeur van steenfabriek Schipperswaard BV en steenfabriek Zennewijnen BV, maar ook van Stemo BV. “We gebruiken een doorontwikkelde lijm van Ankerplast. Hij is zo sterk, dat de elementen ook trek kunnen opnemen. Bij gewoon metselwerk is de voeg veel zwakker dan de stenen. Bij gelijmd metselwerk is het andersom. Als er breuk optreedt, zijn het de bakstenen die bezwijken.”

Dat het prefab gelijmde metselwerk de markt zal veroveren komt niet alleen door de kwaliteit. “Er is een grote uitstroom van metselaars uit de bouw. Die neemt in de toekomst alleen nog maar toe”, aldus Rooswinkel. Hij heeft zelf ondervonden hoe moeilijk het is om goed metselwerk te verkrijgen. Tijdens een flinke storm bezweek een aantal gemetselde wanden van een loods van steenfabriek Zennewijnen. “Het metselbedrijf had de wanden niet eens verankerd, hoewel de constructie daarvoor wel aanwezig was.”

Verbazing

Rooswinkel heeft met verbazing naar het werk staan kijken. De stootvoegen werden nauwelijks met specie gevuld en alleen maar afgevoegd. “Dat moeten we van de baas”, was de reactie van een metselaar, toen Rooswinkel vroeg waarom zij de stootvoegen niet vol metselden. Toch is het werk uitgevoerd, want “zeg je er wat van, dan loopt het metselbedrijf gewoon weg. Daar schiet je ook niets mee op”, aldus Rooswinkel.

Om zulke problemen te vermijden, heeft steenfabriek Zennewijnen voor het herstel van de schade gekozen voor prefab gelijmde elementen. Ze zijn een meter hoog en drie meter lang en worden van bovenaf in staalprofielen geschoven. Vanaf de dijk is het verschil tussen het traditionele metselwerk en de gelijmde wand duidelijk te zien. “Ik verwacht geen enkele uitbloei op de gelijmde elementen”, aldus Rooswinkel. Hij wijst op de zorgvuldige uitvoering van de elementen, waardoor de horizontale voegen tussen de elementen niet opvallen en de stootvoegen strak boven elkaar liggen.

Keerwanden

Stemo BV levert elementen voor de bouw in elke gewenste afmeting en steensoort. Daarnaast heeft het bedrijf een vast assortiment voor de tuinaanleg, met drie soorten steen. Opvallend zijn de L-vormige keerwanden van gelijmde straatsteen. Het lijmwerk is niet eens gewapend, want het is vanzelf sterk genoeg om de grond te keren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels