nieuws

Zwaarlast-ankers boven Eindhovens bestuur

bouwbreed Premium

Als de renovatie van het Eindhovense stadhuis in 2002 gereed is, zullen de politieke partijen hun discussies in de raadszaal voeren onder stalen netten. Deze dienen om het elan van de raadszaal te vergroten. De bouwers zijn net klaar met de plaatsing van de bevestigingsankers van de ‘stalen gordijnen’.

Voor de bevestiging is gebruik gemaakt van Schweizer Riegelankers. Dit systeem, een zwaarlast-anker, is eerder toegepast in onder andere de kerncentrale van Borssele. Oorspronkelijk is het ontworpen voor de tunnelbouw in de Alpen, om de doorgezakte plafonds weer aan het bergmassief te bevestigen.

In de lichtstad was het in eerste instantie de bedoeling om de netten te bevestigen door middel van chemische ankers. Deze tweecomponentenlijmverbinding, die zich via een in het boorgat geopende capsule mengt, bleek echter niet sterk genoeg. De trekkrachten die de 800 kilo wegende netten teweeg zouden brengen, bleken na berekening veel te hoog. Met de nu toegepaste ankers zijn deze krachten beter te ondervangen; een Riegelanker neemt het werk over van vier chemisch bevestigde ankers.

Diamantboor

Het ziet er allemaal vrij simpel uit. Eerst boort een watergekoelde diamantboor verticaal een gat in het plafond. Daar komt een trekstaaf met draadeind in. Deze wordt in een cilinder, het Riegel, geschroefd. Het Riegel wordt daarvoor via een tweede boorgat op de juiste plaats gehouden.

Het boren gebeurt op een speciale manier. De gebruikte watergekoelde diamantboor is trillingvrij aan het plafond bevestigd door een boorstandaard. Verticaal wordt een gat in het plafond geboord. Daarna kantelt de boorstandaard 45 graden. Het tweede geboorde gat snijdt dan na verloop van tijd het eerste, verticale gat.

Het monteren van het Riegelanker is uit te voeren door één persoon. Met behulp van een aan de kopse zijde bevestigde stang wordt de Riegel in de schuin geboorde gat geschoven. Daarna is priegelwerk noodzakelijk om de trekstaaf met draadeind in de Riegel te schroeven. Dit gebeurt via het verticaal geboorde gat.

In totaal gaan in de raadszaal zo’n 60 ankers het plafond in. Dat gebeurt op tien meter hoogte. Werknemers van het in het Brabantse Steensel gevestigde boorbedrijf Bebotec hadden een dag nodig gehad om hun materiaal naar boven te sjouwen, alles aan te sluiten en een paar proefboringen te verrichten. Daarna kon de echte klus beginnen. “En we hebben er nog maar een keer naastgeboord”, schreeuwt een van de mannen boven het geraas van de watergekoelde boor uit. Het gebruikte water wordt overigens door een andere werknemer met een waterstofzuiger opgezogen. Hij houdt de slang bij de boormond.

Demonteerbaar

De voordelen van deze ankerbevestiging zijn volgens P. Beers van B+Btec uit Zevenbergen, het bedrijf dat de gepatenteerde Riegel ontwikkelde, vele malen hoger dan chemische bevestiging. Beers adviseerde de gemeente Eindhoven bij de keuze voor het ophangingsysteem van de netten. De ankers zijn demonteerbaar, controleerbaar en herbruikbaar. “Stel je eens voor,” zegt hij, “dat er in een fabriek met de Riegelmethode bijvoorbeeld een kraan is gemonteerd. Na enige tijd veranderd de opstelling van de fabriek en de kraan moet verplaatsen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de Riegel demonteren, nieuwe gaten boren op de juiste plaats en de kraan weer plaatsen. Het Riegelanker is gewoon herbruikbaar.”

Het plaatsen van de ankers duurt ongeveer een week, in februari volgend jaar worden de netten geplaatst. Dan kan het gaan stormen in de Eindhovense raadszaal.

Onder stalen gordijntje

Het ‘gordijn’ dat aan de ankers bevestigd wordt, bestaat uit roestvrije stalen draden. In totaal komen er zes staalnetten in de Eindhovense raadszaal te hangen. Deze hebben elk een oppervlakte van 3,5 bij 30 meter. Twee daarvan hangen parallel aan het plafond. De andere vier hangen aan de lengtezijde op afschot.

Aan de ankers wordt een roestvrij stalen buis met een doorsnede van 101 millimeter bevestigd. Hier overheen is het gordijn ‘gedrapeerd’. De omlaag hangende panden zijn aan de onderzijde gemonteerd aan Een spanner. Daarvoor is speciaal een dikkere staaldraad aan de onderzijde van het net geweven. Het Eindhovense bedrijf SRA (Systeem Realisatie Afbouw) plaatst de netten.

Het zwaarlast-anker Schweizer Riegel. De boorgaten snijden elkaar. Eerst is de cilindervormige Riegel naar binnen geschoven, daarna is via het verticale gat de staaf met draadeind in de Riegel geschroefd.

Reageer op dit artikel