nieuws

Zuiderkerkprijs toegekend aan bouwplan Uylenburgh

bouwbreed

De Zuiderkerkprijs 2001 is dinsdag toegekend aan het bouwplan Uylenburgh. Het ontwerp van Holger Gladys en Madir Shah wordt gekenmerkt door een bijzondere mengeling van functies. In één bouwproject zijn een hotel, een distributiecentrum van PTT Post en 23 woningen ondergebracht.

Volgens juryvoorzitter Maarte Kloos, directeur van het Amsterdamse architectuurinstituut Arcam, getuigt het plan van opdrachtgever Chueng Yun van bijzondere kwaliteit. Hotel en distributiecentrum bevinden zich aan de drukke Valkenburgerstraat, de woningen hebben uitzicht op de rustige Uilenburgergracht. Ondanks het grote onderscheid tussen voor- en achterkant worden de zo verschillende onderdelen als vanzelfsprekend door een daktuin met elkaar verweven. Bovendien bieden de woningen een grote diversiteit aan woningplattegronden.

Met de jaarlijkse Zuiderkerkprijs in de vorm van een kunstwerk wil de Stedelijke Woningdienst architecten en opdrachtgevers stimuleren tot extra kwaliteit. Uit de gelijktijdig gepubliceerde planproductie 2000-2001 blijkt dat in Amsterdam de bouwproductie stagneert. Het afgelopen jaar zijn slechts de plannen voor 1532 woningen afgerond. De stagnatie in de productie is pregnant in alle sectoren bij alle categorieën opdrachtgevers. De Stedelijke Woningdienst wijt de traagheid aan het feit dat gemeente, stadsdelen, corporaties, ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers met te veel plannen tegelijk bezig zijn. Een heldere prioriteitsstelling moet er voor zorgen dat er minder procedurele fouten worden gemaakt.

Reageer op dit artikel