nieuws

Voorkeursrecht nu voor alle gemeenten

bouwbreed Premium

De wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gaat gelden voor alle gemeenten. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dit voorstel van minister Pronk (ruimtelijke ordening). Daardoor krijgen alle gemeenten het wettelijk recht om te besluiten dat zij bij aankoop van grond voorrang willen hebben.

Voor marktpartijen wordt het daardoor moeilijker grond aan te kopen waar ook de gemeente belangstelling voor heeft. De Wvg is nu slechts van toepassing als een gemeente een uitbreidingstaakstelling heeft.

De zogenaamde ‘verbreding van het voorkeursrecht’ is vooral van belang voor de uitvoering van het nieuwe ruimtelijke beleid uit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In dit nieuwe beleid moeten gemeenten rode contouren gaan trekken waarbinnen de komende jaren gebouwd mag gaan worden. Wanneer eenmaal bekend is hoe deze rode contouren gaan lopen, is het voor marktpartijen eenvoudig om nagenoeg risicoloos grond aan te kopen. Vooral gemeenten die in de huidige regeling niet de beschikking hebben over het voorkeursrecht, zouden dan de dupe zijn.

Grondopties

Naast deze uitwerking van het contourenbeleid versterkt de aangepaste Wvg ook de gemeentelijke positie in binnenstedelijk gebied. Dat is vooral van belang bij de herstructurering, omdat zo versnippering van het grondbezit kan worden beperkt. Daarnaast maakt een sterkere grondpositie het voor gemeenten gemakkelijker om groen aan te leggen.

Deze aanpassing van de wet loopt vooruit op de initiatiefwet van de Tweede Kamer. Dit voorjaar zal een verdere aanscherping van de Wvg plenair worden behandeld, die grondopties aanpakt. Hiermee worden afspraken tussen ontwikkelaars en agrariërs een stuk moeilijker. Dit voorstel kan rekenen op een meerderheid van PvdA, CDA en D66.

Reageer op dit artikel