nieuws

Vinci voert inkomsten uit garagebedrijf op

bouwbreed Premium

Vinci voegt als garagespecialist bij uitstek andermaal tienduizend parkeerplaatsen toe aan zijn bestand. Europa’s grootste bouwconcern verwierf recent concessies in Spanje, België en Canada. Ook op thuismarkt Frankrijk nemen de activiteiten flink toe.

Vinci heeft in de bouw en het beheer van garages een meer dan aantrekkelijke niche gevonden. Niemand in Europa kan tippen aan het hoge aantal van 730.000 parkeerplaatsen dat de bouwer in portefeuille heeft. De specialiteit levert de Fransen dit jaar een half miljard euro omzet op. Dertig procent van het geld komt uit het buitenland.

In de Spaanse stad Toledo bemachtigde Vinci de concessie voor een parkeergarage met 358 plaatsen. In het land heeft Vinci 12.000 parkeerplaatsen in beheer. In België breidt het bestand met 1270 plaatsen uit tot 14.000 parkeerplekken.

Bij de nieuwe concessies in Frankrijk ligt het accent met 5058 plaatsen op Parijs. Andere steden waarin Vinci actief wordt zijn Lyon, Biarritz en La Rochelle.

Bij bouwer Vinci steeg de omzet in de eerste negen maanden van het jaar met 2,5 procent tot 12,6 miljard euro. Sterke groei is te zien bij de concessies, vooral bij het garagebedrijf (plus 7 procent) en Eurovia wegenbouw (5,6 procent). In het buitenland werd een toename genoteerd van 22,5 procent tot 83,3 miljoen euro

Het segment bouw maakte bij Vinci de eerste driekwart van het jaar een groei door van 1,6 procent tot 3,4 miljard euro. Wegenbouw kende een stijging met 5,7 procent tot 2,5 miljard euro.

Vinci haalt 63 procent van zijn omzet uit Frankrijk. De buitenlandse omzet steeg met 2 procent tot 4,7 miljard euro. Duitsland tempert de activiteiten, omdat in het land de productie met 13 procent daalde. Het orderbestand per 30 september ligt met 11 miljard 5 procent hoger dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel