nieuws

Venlo vraagt 290 miljoen voor verplaatsen emplacement

bouwbreed Premium

Venlo heeft 290 miljoen gulden nodig om het bestaande spoorwegemplacement vanuit het centrum van de stad naar een industriegebied ten noorden van de stad te verplaatsen.

Dat streven zou in 2010 gerealiseerd moeten zijn. Tot die tijd wil Venlo geen milieuvergunning voor het bestaande emplacement afgeven, tenzij het Rijk akkoord gaat met verplaatsing van het spoor.

Dat schrijven B en W van Venlo in brieven aan de vaste kamercommissies van VROM en Verkeer en Waterstaat De wethouders P. Stelder (CDA) en P. Frey (GroenLinks) stellen dat zij de veiligheid van de bewoners en de leefbaarheid van de stad centraal stellen. Wel begrijpen ze, dat er een groot nationaal belang meespeelt: 80 procent van het Duits-Nederlandse goederenvervoer gaat per spoor via de binnenstad van Venlo, waaronder 90 procent van het LPG-vervoer. “Als we binnen de huidige situatie blijven opereren, kan er in een straal van 300 meter rondom het spoor niets in bestemmingsplannen worden gewijzigd”, licht wethouder Stelder toe. B en W wil 11 van de 16 hectare van het spooremplacement verplaatsen naar industriegebied Trade Port Noord.

Reageer op dit artikel