nieuws

UEC moet van Almere échte stad maken

bouwbreed

Het Urban Entertainment Centre (UEC), op het zuidelijk deel van het stadshart van Almere, moet van plattelandsgemeente Almere een échte stad maken. Het centrum moet met wereldstedelijke allure straks vooral ook de ‘cultuurtak’ van de bevolking trekken. Daarom komt er een groot stadstheater met een centrum voor culturele vorming én een museum.

Aan Almere wordt met het UEC zoveel cachet toegevoegd, dat de bewoners voor vertier straks nauwelijks nog de behoefte zullen voelen hun heil op uitgaansgebied buiten de stadspoorten van Almere te zoeken. Aldus luidt de opzet in het ontwikkelingsplan van MAB en Blauwhoed.

De bouw van de eerste fase van het nieuwe stadshart voorziet in grootschalig vermaak: een ‘funpark’ met bowlingbanen, megabioscoop, fitnesscentrum, een discotheek met popzaal en een viersterrenhotel dat op 8 meter hoge poten boven de rest van het stadshart uittorent. Binnen het complete cultuuraanbod zijn de verwachtingen voor dit concept, dat voor Almere werd ontwikkeld, hoog gespannen.

Waterplein

Ook Dooworld wordt in hetzelfde gebied gerealiseerd. Dooworld bestaat uit twee gebouwen die onderling met elkaar zijn verbonden. Met een eigen casino, een DooBallroom, DooLounge, Doo-Little (voor de kleuters) en een DooBay Café voorziet Dooworld, dat verdeeld is over twee lagen, in amusement voor alle leeftijdsklassen. Bij de inrichting zal de gelaagdheid van het centrum, alsook de bijzondere uitzichten volop worden belicht.

Aan het zogenoemde waterplein, dat in de winter mogelijk als ijsbaan gaat dienen, zijn een popcafé en tal van restaurants gesitueerd.

Ook zijn de bedenkers van het UEC niet aan het kooplustige publiek voorbijgegaan. Het voltooide stadshart telt over enkele jaren 55.000 vierkante meter winkelruimte. Op 3500 parkeerplaatsen, grotendeels onder de grond, kan de consument de auto kwijt.

Medio 2003 dient het vrijetijdscentrum dat circa 4000 vierkante meter groot is, te worden opgeleverd. Het volledige stadshart beslaat drie bouwfasen. Realisatie van het geheel wordt in 2005/2006 verwacht. De totale kosten worden rond de 2,5 miljard geraamd, inclusief infrastructuur. Aannemer Thomasson Dura – afgelopen voorjaar aan het project begonnen – ligt met de huidige werkzaamheden vooralsnog behoorlijk op schema.

De hoge bouwwerken van de Londense architect Alsop doen futuristisch aan. Contouren en materialen als zink en messing, die als een bollende huid de popzaal en hotellobby omspannen, zijn in het oog springend. De doos-in-doos constructie van de popzaal meet een geluidsbelasting van tenminste 100 db(A). Daarover is een staalconstructie aangebracht die de spanten koppelt. Hierop is de uiteindelijke buitenkant van het object, het bolvormige omhulsel van zinken beplating bevestigd. Onder het hotel op poten ligt de hotellobby, eveneens met een bollende huid, maar deze is van messing.

Wereldprimeur

Onder het nieuwe centrum komt een ondergrondsafvaltransportsysteem (oat). Een buizensysteem waar het vuil met 70 kilometer per uur door een pijp naar een terminal wordt gezogen. Het is nog nergens in Nederland vertoond. Almere haalt met het oat zelfs een wereldprimeur in huis, want ook de inhoud van de prullenbakken in het openbaar gebied worden afgezogen naar het station waar het vuil in containers wordt verzameld. Het bestaande stadscentrum en het zakencentrum ten noorden van de spoorlijn worden mettertijd eveneens op dit systeem aangesloten.

Realisatie van het Urban Entertainment Centre wordt in 2005/2006 verwacht.

Reageer op dit artikel